2021. 21. Ágnes

Közélet

Vonatpótló buszok a fővárosig

Antal Tibor | 2018. Feburár 14. 14:17:07 | Utolsó frissítés: 3 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

2018. február 26-tól változik a vasúti menetrend Baja- Budapest viszonylatban: A reggeli Gemenc korábban indul, és Szekszárdon át kell szállni vonatpótló autóbuszra ami egészen Kelenföldig viszi az utasokat. A vasárnap  Budapestre közlekedő Sugovica  nemcsak korábban indul, hanem már  Bajától vonatpótló autóbuszként fog közlekedni szintén Kelenföldig. Kiskunhalas irányába  a Budapestre való közlekedés (és onnan vissza) nem változik.

 

Budapest – Baja viszonylat: A pénteken közlekedő Sugovica  nem közlekedik, de a menetrendben szerepel helyette alternatív eljutás. A minden nap közlekedő Gemenc  helyett Kelenföldről fog autóbusz közlekedni Bajáig. A többi vonat Baja és a főváros között zavartalanul fog közlekedni.

A vonatpótló autóbuszokon a vasúti menetjegyek érvényesek, együttes elhelyezés, és kerékpárszállítás nem biztosítható. A vonatpótló autóbuszok Kelenföldről, a BKK Etele téri megállóhelyéről indulnak.

 

 

Forrás:www.mavcsoport.hu

 

De hogy a Kelenföld – és Érd Felső közötti vonalon végzett pályakarbantartás miatt miért nem járnak az IC-k szinte a teljes szakaszon vagy csak Bajától Szekszárdig, erre egyetlen logikus magyarázatot tudunk csak elképzelni: mivel az érintett vonatok  Szekszárd és Budapest között nem állnak meg amúgy sem csak Kelenföldön, így buszok Szekszárdon feltehetően fel fognak menni az autópályára. De ezt eddig a MÁV-tól senki nem erősítette meg nekünk.

 

Frissítés!

 

A MÁV ZRT Kommunikációs igazgatósága válaszolt kérdéseinkre:

 

-Kelenföld és Érd felső között lesznek pályakarbantartási munkák a megjelölt időszakban. Ennek ellenére Baja és Kelenföld közötti bizonyos járatok helyett végig vonatpótló buszok fognak járni. Miért?

 

-A jelentős pályafelújítási munkák miatt a Kelenföld–Érd–Százhalombatta–Pusztaszabolcs, illetve a Kelenföld–Érd alsó–Tárnok vonalon a forgalmat kevesebb nyíltvonali pályán és állomási vágányon kell megszervezni. Kevesebb vonat veheti igénybe ezt a pályaszakaszt. Ezért a Budapest–Baja közötti vonatok nem tudnak közlekedni, illetve korlátozások lesznek a menetrendjükben.  

 

– Hogyhogy nem az összes Baja és Kelenföld közötti járat helyett fognak vonatpótló buszok fognak járni csak bizonyosak esetén?   

 

–  Egyes vonatok a távolsági forgalmon kívül vidéki elővárosi funkciót is ellátnak. Az ilyen igények kielégítése érdekében ezen vonatok buszos pótlása nem a teljes szakaszon történik.

 

– A vonatpótló buszok az M6-oson fognak járni?

 

-Igen, a pótlóbuszok az M6-os autópályán fogják elérni Budapestet, ezzel is csökkentve az eljutási időket.

A Budapest–Pécs vonalon és a csatlakozó vonalakon, február 26-tól június 15-ig érvényes módosított menetrendek már megtekinthetők a vasúttársaság honlapján (https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/vaganyzar#go45).

 

 

 

 

 

 


hozzászólok