2024. 14. Örs, Stella

Közélet

Újraszámolták a szavazatokat

Antal Tibor | 2018. Május 07. 13:50:02 | Utolsó frissítés: 6 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Korábban írtunk már arról, hogy az április 8-i parlamenti választásokon Baján a Jelky András Szakgimnázium és Szakközépiskola Petőfi utcai épületében felállított szavazókörben (Bács – Kiskun megyei 6-os számú egyéni választó kerület  9-es szavazókör) az a furcsaság állt elő, hogy míg az MSZP – P jelöltjére Hajdú Miklósra 159-en szavaztak, addig a pártszövetség országos listáját senki sem támogatta.

 

Korábbi cikkünk:

https://sugopart.hu/kozelet/nem-kizart-hogy-a-fideszhez-huztak-be-az-mszp-szavazatait-az-egyik-bajai-szavazokorben

 

A képviselőjelölt ezzel kapcsolatos kifogását a Helyi Választási Bizottság április 12-én – az ide vonatkozó jogi szabályoknak megfelelően – érdemi vizsgálat nélkül elutasította, mivel  elbírálása abban az időpontban nem tartozott egyik választási bizottság hatáskörébe sem.

 

Korábbi cikkünk:

https://sugopart.hu/kozelet/nem-kizart-hogy-a-fideszhez-huztak-be-az-mszp-szavazatait-az-egyik-bajai-szavazokorben

 

Azóta a Kúriához került az ügy amely a következő határozatot hozta:

 

 A felülvizsgálati kérelmet a Kúria helytállónak tekintette a kérelmezőknek a más szavazókörökben nem tapasztalható szignifikáns eltérésre vonatkozó előadását, relevánsnak a csatolt bizonyítékokat. Ezekre tekintettel a Kúria  elrendelte a Bács-Kiskun megye 06. OEVB Baja 009. számú szavazókörben a szavazatok újraszámolást, melynek eredményéről készült jegyzőkönyv alapján  az országos pártlista tekintetében a következőket állapította meg:

A FIDESZ-KDNP 418 érvényes szavazata közül 96 db a kérelmezők (MSZP – P), 1 db pedig z LMP listájára leadott érvényes szavazat. A listás érvénytelen szavazatok száma 4 db volt, melyekből egy, a FIDESZ-KDNP-re leadott ténylegesen érvényes.

 

A pártlistás szavazatok újra számlálását követően a szavazókörben a változással érintett pártoknál az érvényes pártlistás szavazatok száma:

 

FIDESZ-KDNP  a korábbi 418 helyett 322 db

MSZP-Párbeszéd a korábbi 0 helyett 96 db

LMP a korábbi 53 helyett 54 db.

Magyar Kétfarkú Kutyapárt a korábbi 2 helyett  3 db

Jobbik 98 helyett 97 db

 

A többi pártra leadott voksok száma megegyezett a korábban megszámolttal.

 

A javított hivatalos pártlistás végeredmény az adott szavazókörben:

 

 

Forrás:www.valasztas.hu

 

Természetesen a szavazókör szavazatainak újraszámolása jelentős változást nem hozott az országos végeredményben, de legalább mindenki x-e most annak a pártnak a neve mellé lett behúzva, akire voksolt. Hogy ez elsőre miért nem sikerült arról csak találgatni lehet. Az igaz, hogy az összesítés egy nehéz nap végén éjszaka történt, de több párt delegáltja is tagja volt a választókör szavazatszámláló bizottságának, akik végül aláírták a jegyzőkönyvet.

 

A határozat teljes egészében:

http://lb.hu/hu/valhat/kvki3755220189-szamu-hatarozat

 

 

 

 

 


hozzászólok