2020. November 26. Virág

Közélet

Új székházba költözött a BIF

www.baja.hu | 2020. Feburár 14. 15:12:11 | Utolsó frissítés: 10 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Fotók:Baja.hu

Új székhelyen egyfajta második kezdést jelentett be sajtótájékoztató keretében a Bajai Ifjúsági Fórum (BIF) február 13-án: az ország első és egyetlen, iskolai és munkahelyi zaklatások megelőzését célzó és áldozatsegítő központja mostantól néhány hónapon át a bajai Eötvös József Főiskola B épületében, az úgynevezett E-klubban kapott helyet.

Hal Melinda közgazdász-pszichológus, a központ vezetője felidézte: január 31-én járt le a bérleti szerződés, amelyet az önkormányzattal és a Baja Vagyon Zrt.-vel kötöttek a Bartók Béla utcai helyiségről, ahol tavaly szeptemberben megkezdték működésüket. Ennek értelmében a fórum díjmentesen használhatta a helyiségeket, fenntartási költségek fizetése nélkül, a meghatározott időszak után azonban az önkormányzat nem hosszabbította meg a szerződést. – Nonprofit szervezet vagyunk: ha nem kapunk támogatást telephelyre és költségekre, a működésünk egésze kerül veszélybe. Az önkormányzat külső partnereket kért fel támogatásra, de mi bizonyos szakmai kérdésekből nem tudunk engedni. Az ötletként, később konkrétumként is felmerülő lehetőségek – a kórház vagy a volt kiscsávolyi iskola épülete – egyike sem felel meg a központ céljainak – ismertette a vezető, köszönetét fejezve ki dr. Tóth Gábornak, a bajai Szent Rókus Kórház főigazgatójának, Virág Tibornak, a Szakképzési Centrum kancellárjának és Zsigó Róbert államtitkárnak a kifejezett segítő szándékért. Végül a Semmelweis Egyetem nyújtott hatékony segítő kezet, vállalva, hogy néhány hónapig finanszírozza az új székhely (jelképes) bérleti díját és fenntartási költségeit. – A helyzetünk még mindig nem stabil. Fontos társadalmi munkát végzünk, eredményeinket statisztikai adatokkal is tudjuk igazolni. Az elmúlt fél év során több mint háromszáz fiatallal dolgozhattunk együtt, nemcsak az áldozatokat, hanem az elkövetőket is tudtuk segíteni. Egyéni és csoportos foglalkozásokat tartunk, szakemberekkel dolgozunk, de a fiatalok gyakran betértek hozzánk pusztán a biztonságos környezet miatt is, vagy itt tanultak, játszottak, írták a leckéjüket. Mindez folytatódik, és további tervekben sem szűkölködünk – mondta a vezető. Hozzátette: a fiatalokat nem szabad kórházi környezetbe vinni, ugyanakkor fontos, hogy a központ olyan helyen működjön, amely bármelyik iskolából könnyen megközelíthető. 

Hal Melinda közgazdász-pszichológus, a központ vezetője felidézte: január 31-én járt le a bérleti szerződés, amelyet az önkormányzattal és a Baja Vagyon Zrt.-vel kötöttek a Bartók Béla utcai helyiségről, ahol tavaly szeptemberben megkezdték működésüket. Ennek értelmében a fórum díjmentesen használhatta a helyiségeket, fenntartási költségek fizetése nélkül, a meghatározott időszak után azonban az önkormányzat nem hosszabbította meg a szerződést. – Nonprofit szervezet vagyunk: ha nem kapunk támogatást telephelyre és költségekre, a működésünk egésze kerül veszélybe. Az önkormányzat külső partnereket kért fel támogatásra, de mi bizonyos szakmai kérdésekből nem tudunk engedni. Az ötletként, később konkrétumként is felmerülő lehetőségek – a kórház vagy a volt kiscsávolyi iskola épülete – egyike sem felel meg a központ céljainak – ismertette a vezető, köszönetét fejezve ki dr. Tóth Gábornak, a bajai Szent Rókus Kórház főigazgatójának, Virág Tibornak, a Szakképzési Centrum kancellárjának és Zsigó Róbert államtitkárnak a kifejezett segítő szándékért. Végül a Semmelweis Egyetem nyújtott hatékony segítő kezet, vállalva, hogy néhány hónapig finanszírozza az új székhely (jelképes) bérleti díját és fenntartási költségeit. – A helyzetünk még mindig nem stabil. Fontos társadalmi munkát végzünk, eredményeinket statisztikai adatokkal is tudjuk igazolni. Az elmúlt fél év során több mint háromszáz fiatallal dolgozhattunk együtt, nemcsak az áldozatokat, hanem az elkövetőket is tudtuk segíteni. Egyéni és csoportos foglalkozásokat tartunk, szakemberekkel dolgozunk, de a fiatalok gyakran betértek hozzánk pusztán a biztonságos környezet miatt is, vagy itt tanultak, játszottak, írták a leckéjüket. Mindez folytatódik, és további tervekben sem szűkölködünk – mondta a vezető. Hozzátette: a fiatalokat nem szabad kórházi környezetbe vinni, ugyanakkor fontos, hogy a központ olyan helyen működjön, amely bármelyik iskolából könnyen megközelíthető.  – írta a Baja.hu

hozzászólok