2020. 28. Vencel

Közélet

Évtizedes visszatekintés Bács-Kiskun megye és környékének ingatlanpiacán

www.ingatlannet.hu | 2020. Feburár 14. 14:58:12 | Utolsó frissítés: 8 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Az Ingatlannet.hu elemzése

Az elmúlt tíz évben lépésről lépésre emelkedtek a hazai ingatlanpiaci árak. Míg Bács-Kiskun megye esetében a családi házak kisebb léptékeket véve, visszafogottabban változtak, addig a megye és környékének lakáspiaci árai sokkal bátrabban haladtak előre.

Drágulásban óvatosak voltak a házak

A megye családi házainak piacán Kecskemét átlagos négyzetméter árai nőttek a legnagyobbra az elmúlt tíz évben. 2009 decemberében a kecskeméti házak átlagára 190 ezer Ft/m² volt, 2019 decemberében pedig ennek csaknem a másfélszerese, 270 ezer Ft/m².

Ugyanezen időintervallumban Baján 40, Kiskunfélegyházán 20 százalékos volt a családi házak drágulásának mértéke. A bajai házak átlagára 2009 decemberében 130 ezer Ft/m² átlagárról indult, mely 2019-re elérte a 180 ezer Ft/m²-t. Kiskunfélegyházán pedig a házak átlagára 160 ezer Ft/m²-ről 190 ezer Ft/m²-re duzzadt.

A vizsgált Bács-Kiskun megyei települések közül 2009. december és 2019. december között Kiskunhalason és Kalocsán drágultak a legkisebb mértékben – 10 százalékot – a családi házak. Kiskunhalason a házak átlagára 150 ezer Ft/m²-ről 160 ezer Ft/m²-re, Kalocsán pedig 140 ezer Ft/m²-ről 150 ezer Ft/m²-re növekedett.

A lakások áremelkedése hatalmas méreteket öltött

A lakáspiac tekintetében nem Bács-Kiskun megyén belül, hanem azon kívül vizsgálódva a környék megyeszékhelyeit helyeztük a fókuszba.

A vizsgált megyeszékhelyek között Budapest lakáspiaci árainak évtizedes növekedési mértéke elsöprő győzelmet arat. Fővárosunkban a téglalakások átlagos négyzetméter árai ugyanis a vizsgált időszakon belül majdnem két és félszer magasabbra nőttek. Így tavaly decemberben a budapesti téglalakások átlagára meghaladta a 800 ezer Ft/m²-t is.

Jóval több, mint duplájára emelkedtek a téglaépítésű lakások átlagárai Szegeden is. Itt a kezdeti 2009. decemberi átlagos 210 ezer Ft/m² ár négyzetméterenként 300 ezer forinttal emelkedett meg az elmúlt tíz év alatt, átlépve ezzel a fél millió forintos lélektani határt.

Székesfehérvár eladó lakásai sem voltak restek. Téglaépítésű típusaik átlagosan 270 ezer forinttal váltak drágábbá a vizsgált időszakban négyzetméterenként, így tavaly decemberben 490 ezer Ft/m² lett a kínálati áruk.

Csaknem megduplázódtak az árak Pécs, Szolnok, Szekszárd és Kecskemét téglalakásainak piacán is. Ennek eredményeképpen a tavalyi év végén a pécsi téglalakásokat 420 ezer Ft/m², a szolnokiakat 390 ezer Ft/m², a szekszárdiakét 370 ezer Ft/m², a kecskemétiekét pedig 470 ezer Ft/m² átlagáron kínálták.  

Egyre népszerűbbek a családi házak vidéken

A KSH adatai szerint egyre nagyobb az eladott használt lakóingatlanok között a családi házak részaránya. A múlt év januárjától szeptemberig az értékesített ingatlanok közül 53 százalékot tulajdonítottak magukénak a családi házak, miközben a nem-panel társasházi lakások 32, a panellakások pedig csak 15 százalékot tettek ki. A családi házak népszerűségüket elsősorban a falusi CSOK-nak köszönhetik, de kulcsfontosságú tényező az is, hogy ezeknek a házaknak nem nőtt olyan ütemben az ára, mint a lakásoké.

hozzászólok