2024. 3. Kornélia

Közélet

Új közösségi teret adtak át Felsőszentivánon

MTI | 2023. Március 09. 17:56:12 | Utolsó frissítés: 12 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Felsõszentiván, 2023. március 9. A Magyar Falu Program keretében megújult közösségi tér Fotók:MTI/Rosta Tibor

A Magyar falu program első pályázati felhívásainak meghirdetése és az első támogatások folyósítása óta, 2019 közepétől már több mint ezermilliárd forint fejlesztési forrás jutott a kistelepülésekre – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön Felsőszentivánon.

    Gyopáros Alpár a település kültéri közösségi terének átadásán elmondta: a kistelepüléseken élők jobb életminőségének érdekében nemcsak utak, intézmények és szolgáltatások fejlesztésére van szükség, hanem a közösségi életük gazdagítására, fellendítésére is.

Gyopáros Alpár Fotó: MTI/Rosta Tibor


    Zsigó Róbert, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a kormány egyik legfontosabb célja az elmúlt években az volt, hogy fejlessze a kistelepüléseket és az ottani közösségeket, hogy a falvakban élők is megfelelő színvonalon tudják igénybe venni az állam és az önkormányzat által nyújtott szolgáltatásokat.
    A politikus felidézte: választókerületének 24 érintett települése az elmúlt években – a falusi útalapból kapott támogatással együtt – több mint 6,5 milliárd forint támogatásban részesült. Köztük Felsőszentivánon több mint 700 millió forintot fordíthattak fejlesztésre, a legutóbb, a közösségi tér kialakításához 25 millió forint támogatást kapott a település a Magyar falu program forrásából.


    Vörös Szilárd, Felsőszentiván független polgármestere kiemelte: a program révén sikerült felújítani a kerékpárutat, a faszerkezetű hidat, a fogorvosi rendelőt, továbbá a település utolsó, még köves útját. Sikeresek voltak a helyi civil szervezetek is: a sportkör öltözőfelújításra, a polgárőr-egyesület egy rendezvényre, a helyi lovas egyesület pedig autóbeszerzésre nyert el pályázati forrást – ismertette.
    Az új közösségi teret Muka Attila Gábor plébános áldotta meg, aki felidézte: a Magyar falu programban elnyert támogatás révén a temetőt ma már kerítés védi, és megújulhatott a 18. század végén, a 19. század elején épült helyi plébánia.
    A most átadott közösségi tér mellett 2020 nyarán adták át Magyarország egyetlen működő szélmalmát, amelyet 214 millió forint európai uniós támogatásból újjáépítettek.

Fotó:Zsigó Róbert facebook oldala


    

hozzászólok