2020. 25. Géza

Közélet

Szivárog a víz a magaspartfalból

| 2017. December 21. 09:54:36 | Utolsó frissítés: 2 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

November 27-én majd azóta még kétszer jártuk végig a Sugovica felújított magaspartfal szakaszát a szervizút mentén a Bagolyvártól a Hajógyárig. Azt tapasztaltuk, hogy a régi legnagyobb hibaforrás még mindig nem szünt meg a Hajógyár felőli oldalon, ahol ha esik az eső, továbbra is mossa le a homokot a víz, hiába lett kövekkel megerősítve a kritikus rész.

 

 

2017.december 20.

 

Látszólag nem olyan drasztikus a helyzet, mint 2015. októberében és novemberében nem sokkal a szeptember végi átadó után, amikor ilyen és ehhez hasonló meghibásodások történtek.

 

 

2015. november 23.

 

De ez csak a látszat. Szakértők szerint a helyzet krónikussá vált. A partmegerősítés eredeti célja, a Sugovica feltöltődésének megállítása a méregdrága felújítás ellenére tovább folyik. A bemosódásoknak köszönhetően köbméterszámra kerül hordalék a Sugóba. Jól jelzi ezt, hogy a bemosódás alatti, kezdetben vízszintes terasz mostanra lejtőssé vált. 

Újdonság viszont, hogy innen nem messze a város felé a rézsű alatti teraszon kezd kialakulni egy mocsaras rész. Ennek oka, hogy a rézsű aljáról víz tört elő egy kb. 60 – 70 cm mély és 50 cm átmérőjű lyukból, amire úgy tűnik az érintettek is felfigyeltek, hiszen a november végi állapotokhoz képest változás, hogy kövekkel tömték be a nyílást. Úgy tűnik a hibák javításának a partfal esetén a kövekkel tömítés a módja, de megoldja ez véglegesen a problémákat, vagy néhány év múlva lesz egy pepita magaspartfalunk? 

 

 

2017.november 27. A kép jobb oldalán látható habos lyukból folyt a  víz.

 

 

2017. december 7. Bot jelzi a lyuk helyét, amit kövekkel tömtek be.

 

2017. december 20. A lyukba már nagyobb kövek is kerültek, a jelzőbot a fűben

 

Egy általunk megkérdezett szakértő szerint “a magaspart ezen szakaszán, a part stabilitási munkák elkezdése előtt is mocsaras volt  a terület, és számos alulról felbugyogó vagy a partoldalból kiszivárgó vízfolyásokat lehetett itt találni. Ennek oka, hogy a magaspart alatti földrétegben a csapadékokból származó talajvizek felszín alatti folyásának sebessége a part lejtését követve megnövekedett, és amint a földréteg takarásának vastagsága lecsökkent a talajvíz nyomása felszakította a fedőréteget. A fakadó vizek elfogásának, szakszóval “foglalásának” számos megoldása van,  ezek valamelyikét kellene ide építeni, ha eddig nem történt meg.”

 

Lassan kezdhetünk rizst termeszteni.

 

  A project leírásából megtudhattuk, hogy az előzetes  talajmechanikai fúrások eredményeként  a jelentős vastagságú szerves anyag mellett,  összefüggő, Sugovica felé áramló talajvizet észleltek.  A beruházás keretében erre megoldásként az 1:2 arányú, megtámasztott rézsű kialakítása mellett 49 darab átlagosan 125 m hosszú szivárgók fúrására is sor került, amelyek elvileg képesek a terület mögött felhalmozódott felszín alatti vizeket elvezetni.

 

Szakaszonként ezekbe a kockákba épített csővekbe folyik bele a talajvíz jó esetben

 

Igen ám, de part menti bogáncsos részt bejárva azt tapasztaltuk, hogy ezen terület alatt nem folyik ki víz a kőkockába (és mellette a felszíni vastagabb csőből sem a Sugóba):  Viszont  20 méterrel  jobbra és balra a következő kockáknál már igen, és ott nincs is probléma.

 

A kocka csövébe nézve ezt látjuk azokon a helyeken ahol  minden rendben van

 

És ezt ott, ahol a szabadban tör elő a víz. Itt igazából a kék csövet se láttuk

 

Tehát valamiért ezen az egy helyen nem arra folyik a víz amerre a műszaki megoldásból eredendően kellene neki, hanem utat tör magának, és rézsű alján tör fel. Hogy ezen hogy lehet változtatni, az megint a szakemberek témája.

 

 

Ahol zöldebb a fű, ott terül el a kifolyó víz, majd szép lassan csörgedezik a Sugó felé

 

Érdekesség, hogy nagyjából pont ott van a vízszivárgás, ahol Ikotity István országgyűlési képviselő  2015. októberi sajtótájékoztatója szerint építkezési szemetet, fagyökereket, és gumiabroncsokat építettek be a magaspartfalba.

 

 

Újabb hír, hogy építkezés vette kezdetét a Szeremlei utcai lejárónál.

 

>>> Köszönjük, ha véleményezi a cikkeinket, vagy megosztja ismerőseivel. <<<

 

 

hozzászólok