2021. 17. Rudolf

Közélet

Régóta tervezett útfejlesztések készülhetnek el?

Antal Tibor | 2021. Március 02. 17:11:47 | Utolsó frissítés: 2 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Forrás:Zsigó Róbert facebook oldala

Az alábbi poszt jelent meg ma (2021.március 2-án) Zsigó Róbert államtitkár a térség országgyűlési képviselőjének közösségi oldalán:

Régóta tervezett útfejlesztések készülhetnek el!

Az utóbbi évtizedek legátfogóbb útépítési és felújítási programjának előkészítése kezdődött el térségünkben. Magyarország Kormánya a kiemelt társadalmi igényeken alapuló beruházások közé emelte az 51-es számú főút fejlesztését az M9-es autóút és Baja között, a Baja déli elkerülő kialakítását, valamint az 55-ös számú főút Baja és Pörböly közötti útburkolat megerősítését is.

A döntésnek köszönhetően régóta várt szakaszok épülhetnek meg, vagy válhatnak korszerűbbé.Az előző esztendő végén Magyarország Kormánya döntött az úgynevezett „kiemelt társadalmi igényeken alapuló közútfejlesztések”-programintézkedéseiről. A kabinet azt kérte a Pénzügyminisztériumtól, hogy gondoskodjon a program megvalósításához szükséges források biztosításáról.

A határozat kiemelten számol térségünk úthálózatának további fejlesztésével. A program egyik legfontosabb eleme az 51-es főút M9 és Baja közötti szakaszának fejlesztése: a tervek szerint ez az autópálya csomópontjától Baján a felújított Dózsa György útig tartó szakaszt jelenti, mintegy 20,2 km hosszúságban, a főúttal párhuzamos kerékpárút kialakításával. A beruházás részeként megépülő Sükösdöt és Érsekcsanádot elkerülő út mentesítheti a két települést az átmenő forgalomtól.

Biztonságosabb lehet a közlekedés az 55-ös főút Baja és Pörböly közötti szakaszán is, ahol a burkolat megerősítése mellett kerékpárutat is terveznek, ezen kívül terv készül a Bajai Türr István Duna-híd felújítására is. A munkálatok az 51-es és az 551-es számú főutak csomópontjától a Pörböly előtti vasúti kereszteződésig tartó szakaszt érinthetik.

Kiépülhet egy 4 km hosszúságú Pörbölyt elkerülő út, valamint kerékpárút a Pörböly és Bátaszék közötti szakaszon.

Megépülhet a régóta várt déli elkerülő út Baján, 4 km hosszúságban, kétszer egy sávon.

A további fejlesztések részeként Baján új körforgalom létesülhet, amely az elképzelések szerint az 5501. jelű út és a Nagy István utca csomópontjában kaphat helyet, ezzel is segítve a biztonságos közlekedést.Építési engedéllyel rendelkezik az 51-es főút Bajától Hercegszántó érintésével az országhatárig tartó szakasz felújítási terve, amely szintén kerékpárúttal kiegészítve épül. A beruházás részeként egy Nagybaracskát elkerülő, közel 1.5 km-es út is megvalósulhat.

A döntés értelmében fejleszthetik a Hercegszántó-Béreg (BačkiBreg) határátkelőt is. A munkák érintik a forgalmi sávokat, az állomás épületeinek felújítását, továbbá új szolgálati épületek kialakítását is tartalmazzák. A projekt célja, hogy a magyar oldalon könnyebbé válhasson a határellenőrzés, valamint azt is, hogy a jelenleg személyforgalmat bonyolító határátkelő a fejlesztés után alkalmas legyen a teherforgalom átvezetésére is.A tervezett fejlesztésekben Hercegszántó, Nagybaracska, Sükösd, Érsekcsanád, Pörböly és Bátaszék mellett más vidéki települések is érintettek.

Megkezdődik egy várhatóan 3-3,5 km hosszúságú Bátmonostort elkerülő út előkészítése a lehetséges nyomvonalak vizsgálatával és a szükséges környezetvédelmi engedély megszerzésével. Csátalján új nyomvonalra helyeznék a Bem apó utca egy szakaszát, és felülvizsgálnák a vízelvezetési rendszert a Damjanich utcában. Bácsbokodon egy körforgalmú csomópont teheti biztonságosabbá a közlekedést, amit az 5501-es és az 5505-ös jelű utak kereszteződésébe terveznek.

Hosszú évek munkájának eredményeként nagyon fontos fejlesztések kaptak zöld lámpát. A kormány döntésének értelmében a választókerület úthálózata olyan mértékben válhat korszerűbbé, amilyenre hosszú ideje nem volt példa. Mindez nagy hatással lehet a térségünk gazdasági fejlődésére, az itt élő emberek mindennapjaira, valamint munkahelyek megőrzésére, új munkahelyek teremtésére is. Térségünk vonzóbbá válhat a vállalkozások számára, a helyiek pedig biztonságosabb feltételek mellett közlekedhetnek. Örömhír ez mindnyájunk számára!

Idáig tartott a közlemény, mellyel kapcsolatban írásban fordultunk a képviselő úrhoz. Elsősorban arról érdeklődtünk, hogy a felsorolt különböző nagyobb projekteknek körülbelül mikor kezdődik meg a kivitelezése, és várhatóan mikor vehetik őket birtokukba a közlekedők. Amennyiben megérkezik a válasz, természetesen tájékoztatjuk olvasóinkat.

hozzászólok