2021. December 9. Natália

Közélet

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Antal Tibor | 2016. Június 24. 16:20:13 | Utolsó frissítés: 5 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

2015. november 21-én tettük közzé a Bajavíz Kft közleményét, miszerint a város területén zajló ivóvízhálózat rekonstrukciós munkák miatt − várhatóan december 20-ig tartó időszakban – helyenként az ivóvíz átmeneti zavarosodása várható. Nos ebben nem is volt hiány, azonban az akkor jósolt időpontot már fél évvel túlléptük, és még mindig kapjuk a képeket olvasóinktól, a kevésbé, vagy egyáltalán nem tiszta csapvízről.

 

Ez a kép viszi a prímet

 

 

A mai nap így telefonon kerestük fel Derekas Lászlót, a Bajavíz Kft üzemvezetőjét, aki készségesen válaszolt kérdéseinkre.

 

– Jelenleg önkormányzati beruházás keretében zajlik a Felső-Bácskai Ivóvízminőségjavító project, a Baja Duna-parti Vízműtelep átépítése. Most a próbaüzem zajlik, melynek során előforduló műszaki hibák miatt lehet a városi fogyasztóknak a vízminőségre panasza. A Bajavíz Kft próbálkozik hálózat mosatással, de a problémát eddig alapvetően nem sikerült orvosolni.

 

 

Bár a Duna-parti telepen fel lett szerelve az új korszerű technika, de a 150 km hosszú csőrendszerben a víz mégis levegősödik, és a csövek belső faláról mechanikailag leoldja az akár 30 éves szennyeződéseket is. Ez jelenik meg a háztartásokban a csapokból kieresztett vízben. Nincs egészségkárosító hatása, de lelke rajta aki így meg meri inni, illetve a főzésnél vagy a fehér ruhák mosásánál sem túl szerencsés.

 

 

– Mit kell tenni ha valaki az otthonában azt tapasztalja, hogy koszos víz jön a csapból?

 

– Semmiképp sem azt, hogy addig folyatja, amíg  tiszta víz fog jönni, mert ez lehet elég sokáig tartana, az óra pedig ketyeg. Ebben az esetben jelezzék a 06-79-426-991-es számon a  problémát, és megpróbálunk azon a szakaszon is egy átmosást csinálni. Főként a magasabban fekvő utcákból jelzik rendszeresen az esetet, de a Szabadság utca és mellékutcái, valamint a szentistváni rész is erősen veszélyeztetett. Most jön a medence feltöltés időszaka is. Arra kérnék minden tulajdonost, hogy folyamatosan kísérje szemmel a töltést, mert utólag már nem tudunk segíteni.

 

– Meddig tarthat ez az állapot?

 

– Nem lehet előre látni. A meghibásodás okait még keresi a kivitelező cég, azaz az Aquaprofit – Euroaszfalt Konzorcium. A beruházás műszaki átadása még nem történt meg.- válaszolta az üzemvezető.

 

Köztünk szólva  az eddigi történések alapján ez nem is csoda. Ma egyébként kint jártunk  a Bajai Vízmű Duna-parti telephelyén, ahol ezt a (fél)táblát találtuk:

 

 

Ennyi pénzért talán már jól is működhetne a rendszer.

hozzászólok