2021. 19. Márió, Sára

Közélet

Óévbúcsúztató biztonságosan

bacs.katasztrofavedelem.hu | 2018. December 27. 18:47:53 | Utolsó frissítés: 2 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Az év utolsó napján az emberek többsége szeret ünnepelni és látványos tűzijátékkal búcsúztatni az évet, ez azonban veszélyes is lehet. Ahhoz, hogy az év vége tűz- és balesetmentes legyen, szem előtt kell tartani néhány biztonsági szabályt!

 

 

A nem rendeltetésszerűen használt tűzijátékok igen komoly balesetet okozhatnak, valamint az sem mindegy, hogy ezeket az eszközöket milyen forrásból szerezzük be. Szintén fontos a tárolási szabályok betartása, és a használati útmutató felhasználás előtti elolvasása.

A katasztrófavédelem szakhatóságként vesz részt a pirotechnikai termékeket árusító helyek engedélyezésében és ellenőrzésében. A katasztrófavédelem hatósági szakemberei a napokban minden árusítóhelyet ellenőriznek. Azt vizsgálják, hogy az árusok rendelkeznek-e a megfelelő tűzvédelmi ismeretekkel, megvannak-e a megfelelő védőtávolságok, hiszen baj esetén a tűzoltóknak meg kell tudniuk közelíteni az árusítóhelyet. Ellenőrzik az árusítóhely tűzvédelmi dokumentációját, hogy van-e a helyszínen oltóeszköz, illetve elérhető oltóvízforrás. Ellenőrzik, hogy milyen mennyiségben tárolnak tűz és robbanásveszélyes anyagokat, illetve hogy az árusítóhelyet és környékét ellátták-e a kötelező figyelmeztetésekkel, például dohányozni tilos táblákkal.

 

 

Vásárláskor tartsuk szem előtt, hogy pirotechnikai terméket kizárólag legális árusítóhelyen, engedéllyel rendelkező forgalmazótól szabad vásárolni. Soha ne vásároljunk illegálisan árusított vagy házilag előállított pirotechnikai termékeket piacon, vagy gépkocsi csomagtartójából. Csak december 28. és 31. között vásároljunk szilveszteri tűzijátékot, melyeket az év utolsó napján, december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig szabad működtetni.

Mire figyeljünk a tárolásnál?

– A pirotechnikai termékeket nem szabad sem más tűzveszélyes anyaggal – például üzemanyaggal, hígítóval – együtt, sem pedig tetőtérben, alagsorban vagy pincében tárolni.

– A gyerekek elől zárjuk el ezeket a termékeket.

– Az átnedvesedett és utána kiszáradt, illetve valamilyen okból sérült burkolatú pirotechnikai termékeket a többi tűzijátéktól el kell különíteni, azokat ne használjuk fel.

– A tűzijátékok eredeti kialakítását, formáját megbontani, szétszerelni nem szabad.

Mire figyeljünk használat közben?

  • Minden terméken van használati utasítás. Ez tartalmazza, hogy hova helyezzük, hol gyújtsuk meg az adott tűzijátékot, illetve azt, hogy mekkora védőtávolságot kell betartani.
  • Csak szabadban működtessünk tűzijátékokat, azokat ne irányítsuk emberekre, állatokra, növényekre, épületekre.
  • Úgy helyezzük el őket, hogy még hibás működés esetén se okozzanak kárt.
  • Erős szélben ne használjuk fel őket.
  • A rakétákat vetőcsőből, vagy üres pezsgősüvegből indítsuk. A vezetőpálca a rakéta része, ami elrepül a rakétával. Soha ne indítsuk kézből!
  • Rakétát ne indítsunk fák, villanyvezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellett.
  • A telepeket sík talajra helyezzük.
  • Egy tűzijáték csak egyszer működtethető, ha nem indult be, ne próbáljuk újra meggyújtani és csak pár perc várakozás után közelítsük meg.
  • A visszahulló, vagy elhasznált tűzijátékokat ne azonnal dobjuk ki a szemetesbe. Várjuk meg míg kihűlnek.

Az év végi szórakozás közben se feledkezzünk meg arról, hogy a tűzijátékkal járó erős fény- és hanghatástól a háziállatok megijedhetnek. Fokozottan figyeljünk rájuk és ne kössük meg őket.

 

Ha tűz keletkezik, próbáljuk a saját testi épségünk veszélyeztetése nélkül eloltani és hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

 

 

 


hozzászólok