2022. 23. Dezső

Közélet

Nem épülhet napelempark a Sugovica – partján

Antal Tibor | 2022. Május 07. 05:32:36 | Utolsó frissítés: 2 hetes

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Forrás:bajaionkormanyzat.hu

Egy igen érdekes előterjesztést is találtunk az áprilisi testületi ülés anyagai között. Az Exin Ingatlan Kft. ugyanis napelemes kiserőművet épített volna a Sugovica – partján a volt gázgyár területén található dombra, amit az előző tulajdonos, a GDF SUEZ 2015 és 2017. közötti kármentesítés munkálatai során hozott létre, és az önkormányzat ezek után akkor nem élt elővásárlási jogával.

“Ön mennyit adna ezért a dombért?” – kérdezte egy újságíró a GDF SUEZ képviselőjét amikor elhangzott a 106 millió forintos vételár a korábbi sajtótájékoztatón. Ugyanis tudni lehetett, hogy egy több emeletes épületet például nem lehet ide építeni.

Erről a dombról van szó

Azóta nem igazán volt a dombocska sorsa része a napi híreknek, de mint az előterjesztésből kiderült közben sikerült értékesítenie az energetikai cégnek. A tervekben szereplő napelemparkról annyit kell tudni, hogy a napelemek a domb Újváros felőli oldalára szándékoztak telepíteni, a Sugó felől pedig egy sövényt ültettek volna, hogy a töltésről ne legyenek láthatóak.

Itt lettek volna a napelemek

Ennek ellenére a testület 8 nem és 5 tartózkodás mellett nem támogatta az előterjesztést, egyedül László Károly képviselő nyomott az igen gombra. A vita során Rácz Péter kiemelte, hogy a bizottsági ülésen sem véletlenül nem lett támogatva az ötlet. Véleménye szerint Baja belvárosába nem valóak ipari létesítmények, és a városnak nagyon határozottan meg kell védenie ezeket a területeket. Annyit tett még hozzá, hogy amikor a tulajdonos megvette a már a kármentesítés után a területet, akkor tisztában volt vele mit vásárol, így azt hogy nem tud vele mást kezdeni azt oldja meg maga. Széll Péter alpolgármester is csatlakozott a képviselőhöz, és hozzátette rengeteg ilyen beruházásra alkalmas iparterület van a városban, ahol szívesen veszik ha valaki megújuló energiával kapcsolatos fejlesztést létesít, de nem a legérzékenyebb Sugovica melletti értékes turisztikai terület alkalmas erre.

hozzászólok