2020. 31. Angéla

Közélet

Mérföldkő a kórház történetében

www.baja.hu | 2019. Szeptember 20. 15:37:02 | Utolsó frissítés: 8 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Közös kutató bázis létrehozásáról szóló együttműködési megállapodást írt alá a bajai Szent Rókus Kórház és a budapesti Semmelweis Egyetem szeptember 19-én a bajai kórházban.

 

 

Az ünnepélyes mozzanatot megelőzően dr. Tóth Gábor főigazgató elmondta: történelmi jelentőségű a pillanat, amikor a 225 éves bajai egészségügyi intézmény a 250 éves orvosi egyetem egyik oktató és kutató bázisa lett. – Hosszútávú együttműködést tervezünk, ennek érdekében már kialakítottuk a telephelyhez tartozó helyiségeket, irodákat. Köszönet illeti Hal Melinda pszichológust, kórházunk munkatársát és az egyetem oktató-kutatóját, aki sokat küzdött ezért az együttműködésért – mondta a főigazgató. Szavaihoz örömmel csatlakozott Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem dékánja, aki úgy értékelte: a megállapodás mindkét fél számára nagyon kedvező. – Közös pályázatokat és mentor programot is tervezünk, kiszélesítve az egyetemen zajló kutatásokat, ugyanakkor nagy segítséget jelenthet a bázis a gyakorlati egészségügyi munka és a szakemberképzés terén is. Számos hallgatónk töltötte már szakmai gyakorlatát a bajai kórházban, hiszen az egészségtudományi karon belül is több mint húszféle képzést valósítunk meg. Kiemelt projektként fogjuk kezelni a Bajai Ifjúsági Fórumot – ismertette az intézményvezető, megemlítve: az egyetem fennállásának 250 éves jubileuma alkalmából október 4-én nagyszabású, mintegy ötven programot kínáló rendezvényt szerveznek a fővárosban, az esemény keretében a bajai kórház és az ifjúsági fórum is bemutatkozik.

 

 

Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elmondta: bár a kórház állami fenntartásba került, mégis a város egyik legfontosabb intézménye, amely az utóbbi években nagyszabású fejlesztések helyszíne volt. – Most megnyílhat a kapu a tudomány felé is, ez a város és a térség szempontjából is jelentős lépés, hiszen erősödhet a szakemberek tudományos háttere – értékelte a honatya. Fercsák Róbert polgármester ugyancsak nagy örömmel nyilatkozott az együttműködésről, amely szerinte fontos mérföldkő a város életében, hiszen fiatal szakemberek számára teremti meg a tudományos fejlődés lehetőségét. Hasonlóképpen vélekedett a szintén jelen lévő dr. Horpácsy Balázs, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ térségi igazgatója, kiemelve: jelentős előrelépés, hogy a kórházi dolgozók helyben tudnak kutatásokat végezni, valamint továbbképzéseken részt venni. A dokumentumok ünnepélyes aláírása után az érintettek közösen tekintették meg a kórház diagnosztikai épületében kialakított kutató bázist.

hozzászólok