2023. 10. Gréta, Margit

Közélet

Megnéztük az új Ökoparkot

| 2014. Szeptember 25. 22:05:18 | Utolsó frissítés: 9 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Amennyiben valaki biciklivel érkezik, az első, ami biztosan feltűnik neki, hogy nincs tároló. (Úgy, hogy éppen biciklis hidat építenek.) Némi fejtörést okozhat, hogy ki mit csináljon a kétkerekűjével, hogyan zárja le. Jobb megoldás híján kénytelenek vagyunk a drótkerítésnek dönteni. De a parkolásra sem igazán gondoltak, csak egy pár autó fér el közvetlenül előtte, és azok is nehezen tudják megoldani a ki- és beállást a szűk helyen. Javasolnánk egy korlát felhúzását a Sugovica felőli oldalon.

 

A fedett részre érve sajnos rögtön feltűnhet bárkinek a kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt faanyagok használata, mégpedig a padoknál és asztaloknál. Mint ahogyan az illesztés hibái (néhol több cm is) is könnyen észrevehetőek. Az asztalokhoz használt léceket biztosan többször fúrták át, mint kellett volna, és a csavarok is hiányoznak elég sok helyen. A szabadtéri padok felülete szintén kezeletlen, így gyerekekkel meglehetősen veszélyes, mivel elég nagy az esély rá, hogy szálka fúródik a bőrükbe miközben csúsznak-másznak rajtuk. A kialakított járófelületek sem tökéletesek, de ezt lehet, hogy csak azok veszik észre, akik nagyon figyelnek, a későbbiekben viszont gondokat okozhat az egyenetlenség. Nincsenek szemetesek, azokat mindenképpen pótolni kell. Bár a füves rész most még tiszta volt, a kilátóhoz vezető lépcsőnél elszórt étel terítette be a padlót. Vizet szerencsére több csapból is lehet venni. Nem egyértelmű, hogy lehet-e dohányozni, és ha igen, akkor hol. A főzőhelyeknél dohánycsikkhalom hevert a földön. A mellékhelyiségek jól felszereltek, az automatikus lámpa kicsit későn reagál, de ez legyen a legkevesebb. A pelenkázót viszont biztosan hiányolni fogják a kisgyermekes családok.

 

A hibákon túl a tér nagyon szép, a kihelyezett oktató táblák egy felnőttet is képesek lefoglalni. Ötletesek a gallyakból készített játékok és a kis „bunker” is, elég hely van akár a padokon, akár a fűben ücsörgésre. Egy jó közösségi tér válhat belőle, amennyiben figyelnek rá. A Kilátó feleslegességéről viszont most már a helyszínen is meggyőződtünk. Mutatós, ahogyan kialakították, összekötve a park többi részével, de helyette csinálhattak volna valami mást. A kilátásról nem érdemes beszélni, olyan, mint amilyennek korábban lefestettük.

 

Az is egyértelmű, hogy meg kell oldani a jobb összeköttetést a várossal. De addig is, legalább táblákkal jelölni kellene, hogy merre haladjon a látogató, hiszen nem várható el egy turistától, hogy eltaláljon a Szeremlei utcától egészen a Futrinkáig – az megint egy másik kérdés, hogy honnan tudja egyáltalán, hogy hol kell megközelítenie a Pandúrt. Ha pedig már hidat építenek, akkor gondoskodjanak róla, hogy a gyalogosok és a biciklisek számára is elérhető és használható legyen a terület. Reméljük, hogy ügyelni fognak a karbantartásra is, különben félő, hogy a már most szálkás, repedezett, elszürkült faanyagok könnyen megadják magukat az időjárás viszontagságainak.

 

Már korábbi cikkünkben is beszéltünk az árvízről: mi fog történni a parkkal ebben az esetben? A sétányokhoz használt fakéreg szerencsétlen választásnak tűnik. Mint ahogyan nem mehetünk el a szennyvíztisztító felől érkező szagok mellett sem. Más helyre természetesen már nem tudják tenni a Kilátót, de még mindig nem értjük, hogy ez hogyan nem jutott eszébe senkinek sem.

 

hozzászólok