2020. 26. Jusztina, Pál

Közélet

Médiastatisztika 2019

Antal Tibor | 2020. Január 09. 10:14:07 | Utolsó frissítés: 9 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Az előző évekhez hasonlóan ismét elemeztük a helyi médiákat abból a szempontból, hogy politikusaink hol – mennyit szerepelnek. Effajta munkásságunk részben már 10 éves múltra tekint vissza, hisz az egész onnan indult, mikor a város a város megalakította a Bajai TV-t az akkor működő Baja TV mellé (ahol jómagam akkor dolgoztam) és ebből lett egy kis kavarodás. De térjünk a lényegre.

Forrás: Bajai TV

Bajai TV híradói

A Bajai Televízió híradói közül sajnos 5 nem került fel a legismertebb videómegosztóra (illetve mi hiába kerestük nem találtuk) így nem teljesen pontos a kimutatás. Az ötből négy ráadásul kampányidőszaki napot takar, így az addigi gyakorlatot nézve biztos kicsit módosulnának az adatok. A helyi tv híradójában a legtöbbször a korábbi polgármester, Fercsák Róbert nyilatkozott nem kevesebb, mint 125-ször. A legaktívabb hónapja szeptember volt, ekkor 24-szer állt a mikrofon elé, és ha a nem talált szeptember 30-i összeállításban is szerepelt, akkor ennél is magasabb lehet a szám. Őt Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője követi 79-cel, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Csubákné Besesek Andrea állhatna fel a maga 69 megszólalásával.

A korábbi ellenzékből – jelenlegi városvezetésből Nyirati Klára polgármester asszony beszélt a legtöbbet. Őt 16-szor hallhattuk, többségében már megválasztását követően. Összességében is a fideszes fölényt jelzik az arányok, hiszes fideszes politikus 344-szer szólalt meg, a Sikeres Bajáért Egyesület, és a hozzá köthető országos ellenzéki politikusok pedig összesen 37-szer. Rajtuk kívül a Kisgazda Szövetség 2, a Mi Hazánk Mozgalom 1, és az LMP is egy interjú keretében szerepelt a híradóban.

Bácskai Napló

A két hetente megjelenő Bácskai naplóban is tarolt Fercsák Róbert, még ha az októberi választások eredményhirdetése óta nem is szerepelt az újságban. Addig viszont 270 névmegjelenése mellett 116-szor láthattuk fényképét is. Ez több, mint az itt is második helyen végzett Zsigó Róberté (136 + 41) és a bronzérmes Csubákné Besesek Andreáé (122 + 61) összesen.

A másik oldalon Nyirati Klára volt a legnépszerűbb (40 +16) két alpolgármestere, László Károly (16+ 9) és Hajdú Miklós (12 + 9) előtt.

Az összesítés itt is Fidesz fölényt mutat:

Fideszes név + képmegjelenés:732 + 304

Ellenzéki név + képmegjelenés:190 + 117

Ezekben a névmegjelenési adatokban a képviselői fogadó órák száma nem szerepel. A Bácska Napló 15 számában jelent meg a képviselők fogadóórája az előző ciklusban. Ennek akkor aránya Fidesz 11, Sikeres Bajáért Egyesület 3, Független 3.

Négy számban az új ciklus alatt Ennek aránya: Sikeres Bajáért Egyesület 9 Fidesz 7

Ez összesen:

Fideszes névmegjelenés:193

Sikeres Bajáért Egyesület: 81

Független:45

Ezzel együtt a névmegjelenés aránya Fidesz –ellenzék, független 925 – 271 – 48

Forrás:Amve.hu facebook oldala

Amve.hu

Az Amve.hu-n jóval mérsékeltebb volt a politikusok szereplése, mint a feljebb elemzett két önkormányzati médiában. A többi médiához képest az is eltérő, hogy szerkesztők a képmegjelenítést gyakrabban alkalmazzák a névmegjelenítéseknél. A portálon is Fercsák Róbert volt a legnépszerűbb a maga 59 név és 66 képmegjelenésével. Őt Zsigó Róbert (43 + 47) és Csubákné Besesek Andrea (26+ 36) követi. A jelenlegi városvezetésből Nyirati Klára 8 név és 5 képmegjelenésen volt látható, a többi szereplő neve és képe szinte csak a választási eredmények közlésénél. Összesítésben fideszes fölény tapasztalható itt is.

Fidesz – ellenzék – független névmegjelenítés aránya: 113 – 37 – 2

Fidesz – ellenzék – független képmegjelenítés aránya: 262 – 22 – 1

Forrás: bajai Harsona facebook oldala

Bajai Harsona

A Bajai Harsonánál is Fercsák Róbert zárt az élen (69 + 85), viszont itt a dobogós helyeknél felcserélt a sorrend. Csubákné a második (36 + 49), Zsigó a harmadik (22 +29). Ellenzéki megjelenést nem találtunk a portálon, csak a korábbi független képviselő Dr. Révfy Zoltán (2 +1) szerepelt egy cikkben. Bár az igaz, hogy az októberi választások óta nem igazán aktív a portál.

Fidesz – ellenzék – független névmegjelenések aránya: 156 – 0 – 2

Fidesz – ellenzék – független képmegjelenítés aránya: 211 – 0 – 1

Sugóparti Hírek

Nálunk volt ezúttal is a legkiegyensúlyozottabb a mezőny, de mi sem vittül túlzásba. Fideszes oldalon Fercsák Róbert (45 + 14) zárt az élen Zsigó Róbert (33+ 14) előtt. a harmadik helyen viszont abszolút meglepetésre Kovács Csaba (17 + 6) képviselő Szabó Richárddal való hosszú messenger beszélgetésének köszönhetően. A jelenlegi városvezetésből Nyirati Klára (44 + 29) képmegjelenítésben túl is szárnyalta Fercsák Róbertet. Őt két alpolgármestere követi, László Károly (18+13) és Hajdú Miklós (16 + 14).

A korábbi, és a jelenlegi városvezetés megjelenítése nagyjából hasonló eredményeket mutat, összességében viszont az ellenzék van némileg túlsúlyban, hiszen az önkormányzati választásokon még két jelölőszervezet állított listát Baján

Fideszes név + képmegjelenítések: 217 + 95

Sikeres Bajáért Egyesület(+az összefogott ellenzéki pártok) név + képmegjelenítések: 208 + 127

Kisgazda Szövetség név + képmegjelenítések: 32 + 11

Mi Hazánk Egyesület név + képmegjelenítés: 14 + 0

Munkáspárt név + képmegjelenítés. 2 + 0

LMP név + képmegjelenítés: 1 + 0

Összes ellenzéki név + képmegjelenítés:257 +138

Független képviselők név + képmegjelenítése: 6 + 3

Fidesz – ellenzék – független névmegjelenítés aránya: 217 – 257 – 6

Fidesz – ellenzék – független képmegjelenítés aránya: 95 – 127 – 3

Az adatok kigyűjtése hagyományos strigulázós módszerrel történt, így apró tévedések lehetnek a statisztikákban.

hozzászólok