2020. 13. Ipoly

Közélet

Lesz északi elkerülőút?

Antal Tibor | 2020. Július 10. 13:29:50 | Utolsó frissítés: 1 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Az utóbbi években már nagyon sokat írtunk arról, mennyire fontos lenne, ha végre rendelkezne városunk teljes elkerülőúttal. Ugyanis eleddig az 51 északi bevezetése csak a Bokodi úti kereszteződésig van összekötve, így nem lehet észak – dél irányban elkerülni a várost. Az utóbbi 10 évben csak ígéreteket kaptunk, hogy egyszer a vaskúti út, és az 51-es déli szakasza is be lesz kapcsolva, mely Bátmonostor – Hercegszántó irányába vezet tovább. Megfeledkeztünk azonban egy ezzel kapcsolatos másik közlekedési problémáról, hiszen szinte ugyanilyen fontos lenne, hogy az 55-ös útról a Duna – hídtól a végül észak irányban átmenő forgalomnak nem kellene jelentőset kerülve végig menni a Kaszás utcai összekötőn, és utána balra fordulnia, ha lenne kis ívben a DVCS mentén egy északi elkerülőút, mely végül a mogyis körforgónál csatlakozna az 51-eshez, amivel nem mellékesen kisebb lenne a tumultus az aldis körforgalomnál is.

Az aldis körforgónál hatalmas dugók szoktak lenni csúcsidőben

Ezzel kapcsolatban tárgyalt előterjesztést a csütörtöki rendkívüli ülésen a város képviselő testülete. De hogy az északi elkerülő utat nem hogy megépítsék, hanem egyáltalán a tervezéséig eljussanak vele, ahhoz is kormányhatározat módosításra lenne szükség. Az eredeti tervekben ugyanis ehelyett az 51-es úti szentistváni szakaszának 11.5 tonnás teherbírásúvá való megerősítése szerepel, amit amúgy TOP-os pályázatból most újítanak fel kerékpársáv építésnek álcázva. Így ha az eredeti tervek szerint pár év múlva megerősítik, úgy a jelenlegi munkálatokat akár kidobott pénznek is lehet majd nevezni, és nem mellékesen később Szentistván kapná az átmenő teherforgalmat. A nagyszabású Baja környéki útfejlesztési terveknek egyébként alapból részese az 51-es út megerősítése Bajától az M9-es autóút dusnoki körforgójáig, az Érsekcsanádot és Sükösdöt keletről elkerülő út (vita volt a megbeszélésen, Érsekcsanád polgármestere a nyugati elkerülő mellett érvelt) , valamint az 55-ös aldis körforgótól a pörbölyi vasútátkelőig terjedő szakaszának megerősítése – szélesítése is. Mind két esetben kerékpárutat is építenének a nagy forgalmú utak mellé.

Az 55-ös Baja és Pörböly közötti része igazi halálszakasz

A dunántúli fejlesztéssel kapcsolatban is van egy kiegészítő javaslata Széll Péter társadalmi alpolgármesternek, aki szeretné elérni, hogy a tervezésbe bevegyék az 55-ös Pörbölyt elkerülő új szakaszát is, mellyel időben jelentősen lerövidülne az út Baja és az M6-os autópálya között. Ez ügyben az elmúlt hónapban a pörbölyi alpolgármesterrel, Sipos Lajossal is konzultált, hiszen a kis településen lakók évtizedek óta dédelgetett álma, hogy megszabaduljon a községen végig robogó hatalmas átmenő forgalomtól, ami az M6-os autópálya megépülése óta alaposan felerősödött.

A sínek mentén balra kerülhetné el Pörbölyt az 55-ös

-A pörbölyi polgármester járt nálam, miután kezdeményeztem a Pörböly alatti továbbvezetését az 55-ös útnak. Azt jelezte, hogy egyértelműen ez az ő településük érdeke is, és, hogy ő is ezért lobbizik. Megegyeztünk abban, hogy kapcsolatban maradunk, és együttműködünk a továbbiak során, hogy elérjük a tervezési határ módosítását az M-6-os gyorsabb elérése érdekében.nyilatkozta lapunknak az alpolgármester.

Az előterjesztést egyébként vita nélkül, és egyhangúlag fogadták el a bajai képviselők, így Nyirati Klára polgármester asszony tárgyalhat róla az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, hogy elérje a kormányhatározat módosítását, ami az egész régió számára fontos lenne. De igazából már azt is mérföldkőnek lehetne tekinteni, ha az eredeti terveknek megfelelően a kiszélesített Baja – Pörböly, és az újonnan megépülő Érsekcsanádot és Sükösdöt elkerülőúton pár éven belül közlekedhetnénk.

A két terv Érsekcsanádot és Sükösdöt elkerülő útra Forrás:bajaionkormanyzat.hu

A csütörtöki bajai döntés után egyébként Felső Róbert, Érsekcsanád polgármestere ismét kérte a településüket és Sükösdöt elkerülő út tervezett nyomvonalának felülvizsgálatát.

A tegnapi bajai döntés alapján kértük ,hogy a folyamatot egészben nézve döntsenek vagy a kisebb forgalmat generáló nyugati nyomvonal mellett, vagy ha a keletit tartják meg, akkor foglalkozzanak a dunai utunkra zúduló (és napról napra nagyobb) forgalmának a községekből történő kivitelével is, hisz ez majd Sükösdön és Érsekcsanádon is meg fog jelenni. – nyilatkozta a polgármester.

hozzászólok