2021. 17. Rudolf

Közélet

Lehet nem lesz BBQ

Antal Tibor | 2020. Július 09. 17:36:09 | Utolsó frissítés: 9 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Érdekesen alakul az idei testületi szezon. Sokáig nem volt a megszokott havonkénti összejövetel a koronavírus okozta biztonsági korlátozások miatt, a múlt heti visszatérés meg maratonira nyúlt nagyrészt egyetlen előterjesztés miatt, amikor is a rendőrség új épületének a Galagonyás mellé építéséről döntöttek végül egyhangúan. Azóta meg a lakossági felháborodás miatt jönnek az akciók, visszakozások a képviselők részéről. Ma pedig rendkívüli ülést kellett összehívni. Igazából ez nem is olyan rendkívüli, mint az elnevezése, hiszen minden évben szokott lenni 2 – 3 a különböző sürgős határidők miatt, és ezek pár perc alatt le szoktak menni. Ma ez sem így történt, hiszen közel másfél óráig tartott a szájkarate, amit a Fidesz bajai közösségi oldalának köszönhetően élőben is lehetett követni, valamint felvételről is megnézhető. Nagy szó ez, hiszen korábban a Bajai TV megalakulása után a konkurens Dél TV-nek -ahol akkor jómagam is dolgoztam- nem is volt joga felvenni az üléseket. Szóval ennyit fejlődtünk, de másban úgy tűnik nem nagyon. De miért is írjuk ezt? A mai vita a BeerBQ Bajai Kézműves Sör- és Streetfood Fesztivál helyszínéről szólt, amit 2017 óta nem a város, hanem magánszemélyek, egy évtizedek óta baráti csapat szervez meg.

BBQ 2017

Az egyik főszervező Éberfy István 2017-ben meg is keresett, segítsek nekik pár rám jellemző kreatív ötlettel, mivel lehetne feldobni ezt a fesztivált. Volt ötlet, segítettem, de az érdemek az övék, hogy ezek meg is valósultak. Sörivóversenyt rendeztünk, Hosszú Katinka világbajnoki címének ünnepléseként a jelenlévőkkel megittunk 200 vegyes pálinkát (utána Katka 400-on is nyert, de arra sajnos már nem volt szponzor), de a legnagyobb durranás az akkori Halfőzőn élő bejelentkezésével országos hírnevet szerző riporter Bencze Péter leigazolása volt, akit hatalmas örömmel fogadtak a bajaiak, és sokan közös fotót is készítettek vele.

Bencze Péter rajongói között 2017-ben

Segítettem, pedig bevallom, nem is hittem az egész fesztivál sikerében. Drága sörök és gyorskaják, ráadásul hó végén. Aztán mikor beértünk a városba, láttuk hogy a korai időpont ellenére már teltház van. A lelkes csapat nagyon beletenyerelt valamibe, amiben sok minden közrejátszott. Például hogy ezen a fesztiválon zömmel bajaiak voltak, megtelt a tér ismerős arcokkal, mint majd 25 éve a Szentháromság tér az azóta egészen más jellegű Halfőző Fesztiválon, leánykori nevén Népünnepélyen. Mindezt civilként, ellenszélben tették, fizetve azért is hogy ott lehessenek. Csináltak első nekifutásra egy sokkal jobb bulit annál, amit a város erre szakosodott cége évek óta csak szeretett volna. Még a politikusok sem ugrottak rá egyből, csak látva az átütő fogadtatást a második esztendőben. Az egész sikernek az egyik legfontosabb tényezője volt az újdonság, a trendi kaják és sörök mellett az eddig kihasználatlan helyszín: a Tóth Kálmán tér, amihez pont megfelelő volt a létszám.

Mondunk erre egy jó példát, hogy miért. Ha a Duna szálló éttermében 15 pár táncol, az nagyon soknak tűnik, mert kicsi a hely. Ugyanennyi ember a Malom nagytermében kevésnek tűnik. Ha a Szentháromság térre vitték volna a szervezők annak idején a bulit, ugyanígy vékonynak tűntünk volna, a zegzugós Tóth Kálmán téren viszont tömegnek látszottunk. Kicsit másképp megközelítve a mai ülésen Rácz Péter képviselő azzal érvelt, hogy a Sziget, vagy a Volt Fesztivált és Balaton Soundot sem tudnák máshol ugyanolyan sikerrel megtartani, a már beváltnál. Szóval remélem ezek alapján más sokan megértik miért is nem mindegy, hogy valamit mikor és hol rendeznek meg, és miért ragaszkodnak a szervezők a már bevált helyszínekhez.

A városvezetés azonban úgy tűnik ezt nem akarja, szívesebben látná a “a város legnagyobb kerti partyját” a Szentháromság téren, (megtoldva a sétáló utcával) ezzel is igazolva miért érdemes egész évben lezárva tartani a rendezvények helyszínére kijelölt cikkelyt. Amit egyébként ugyanez a szervezőcsapat a Vinalia Borfesztiválon örömmel használ.

Egy kép a tavalyi Vinaliáról

De a nagy kerülő után kicsit szorosabbra fogva a ma délelőtt elhangzottak: a szervezők szerették volna részben lezáratni a Bartók Béla utcát, amit az itt található boltok vállalkozói is 100%-ban támogatnak. Nyirati Klára polgármester viszont nem adta rá áldását, csakúgy mint azt tavaly elődje Fercsák Róbert sem tett meg. Ettől még nem dől össze a világ, hiszen a Tóth Kálmán tér, Eötvös utca, a Grauaug utca és a Szent Imre tér továbbra is bevethető volna. A polgármester asszony viszont Binszki József atya területfoglalási kérelmére hivatkozva közölte, hogy lehet, hogy a fesztivál ideje alatt fel lesz állványozva a Belvárosi Templom, ami így veszélyes lehet, főleg ha a mellette sörözőknek esetleg megjön a kedve a rajta való mászkálásra, de leeshet róla valaki fejére, vakolat és tégla darab is. Viszont az is elképzelhető, hogy csak októberben kezdődik a templom felújítása, hiszen volt már hasonló csúszás a magyar építőiparban, meg hát miért is nem lehetne ezt megbeszélni ha már ugye mindenki érdeke, hogy jó buli legyen. Pláne hogy az emberek ki vannak éhezve a hasonló összejövetelekre a sok online buli után.

Tavaly is veszélyes volt a templom mellett Fotó:Lógó Ervin

Így a városi rendezvénytervbe A és B helyszínként a BBQ fesztivál a Szentháromság térre, illetve a Tóth Kálmán térre lenne bejegyezve. Ezt a szervezők kerek – perec nem fogadták el. Vagy a megszokott helyen lesz az összejövetel, vagy nem tartják meg. Az egyik szervező Hodovány Anett szerint a Szentháromság tér akkora baklövés lenne, mintha a Halfőzőt a Jelky téren tartanák meg. Lencsés Péter pedig arra hívta fel a döntéshozók figyelmét, hogy míg a Tóth Kálmán téren júliusban is lehet találni árnyékos helyet kora délután, a Szentháromság téren még később is tombol a hőség. Éberfy István szerint sok más város szívesen látná házigazdaként a BBQ-t, de ők nem akarják elvinni, amit Nyirati Klára nem is burkolt zsarolásnak nevezett válaszában. A szervező csapat egyébként megkereste a templom felújításáért felelős műszaki ellenőrt, aki szerint ha isten háza a fesztivál ideje alatt fel is lenne állványozva, az sem jelentene semmi veszélyt. De a szervezők szívesen állítanának mellé saját költségükön biztonsági embereket, hogy ha ezen múlna. De úgy tűnik nem ezen fog, hanem valami egész máson.

2019 Fotó:BBQ

“Az év első felében nehéz hónapokat éltünk meg és nem gondoltuk volna, hogy a járványügyi helyzetnél lesz komolyabb tényező, ami a fesztiválszervezés szempontjából megnehezíti a dolgunkat.

Úgy érezzük, hogy valaki, valakik valamiért megpróbálnak ellehetetleníteni egy népszerű, ezrek által várt és látogatott rendezvényt.
Felelős bajaiként most van lehetőségünk és most tudunk tenni a városért, gyermekeink jövőjéért.

Ezen az úton vagyunk …”- írták a szervezők ma délután közösségi oldalukon.

hozzászólok