2020. 1. Tünde

Közélet

Lassan elkészül a felsőszentiváni szélmalom

Antal Tibor | 2020. Május 16. 07:06:51 | Utolsó frissítés: 2 hetes

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Korábban már beszámoltunk arról. hogy Felsőszentivánon Európai uniós támogatásból felújítják a közel egy évtizede összedőlt szélmalmot, amiből igazi turisztikai látványosságot szeretnének csinálni. A tervezett határidő akkor 2019. december 31-e volt. Nos, ezt már közel fél évvel buktuk, ráadásul a célegyenesbe került projekt még a koronavírus okozta vészhelyzet miatt is lelassult, hiszen a malom belső faszerkezetét készítő erdélyi mesterek a korlátozások miatt nem tudták átlépni a határt.

De most már itt vannak, és dolgoznak ők is. A látogatóközpont és fogadóépület már szinte teljesen kész, a játszótéri elemeket elhelyezték a malom mellett, és hamarosan a szélvitorla is a helyébe kerül, amitől igazán karakteressé válik az építmény.

Így fog kinézni

De lássuk mit ír a fejlesztésről a község honlapja:

2017. június 14. napon aláírásra került a Közreműködő Szervezet és Felsőszentiván Községi Önkormányzat között a támogatási szerződés a TOP-1.2.1-15-BK1-2016-00012 azonosítószámú, „A Felsőszentiváni szélmalom helyreállítása és turisztikai attrakcióvá fejlesztése” című projekt megvalósítására. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében 214,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-1.2.1-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívása keretében kerül megvalósításra. A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2019. december 31.  

Játszóteret is kialakítottak a malom mellett

A malom az 55-ös számú főközlekedési út mentén az utcasorban, szabadon áll, egykoron csonka kúp alakú, kétszintes, kúptetős, festett bádoggal fedett épület, amely évekkel ezelőtt hatalmas károkat szenvedett. A valamikori bácskai malmok képviselője az írott források szerint a XIX. század végén épült és 1926-ban jutott a Nagy Torma család tulajdonába. Noha az épületet az 1930-as években új gépekkel szerelték fel, ezek már csak a következő három évtizedben szolgálták a község lakóit. A szélvitorlákat 1962-ben szerelték le, s a malmot raktárnak használták, egészen a 2005-ös, majd a 2010-es nyári esőzések következtében fala fölül beomlott, ma rekonstrukcióra szorul.

A leendő látogatóközpont

A szélmalom helyreállítása után a község az épület turisztikai hasznosítását és attrakcióvá fejlesztését tervezi. Az épület mellett egy látogatóközpont és fogadóépület kialakításra kerül, vendéglátó-kávézó sarokkal. Az elképzelés szerint a meglévő malomépületet a projektgazda teljesen működőképes állapotba építi vissza és működő múzeumként üzemelteti, ezzel új távlatokat nyit a községhez kapcsolódó falusi turizmus számára.

A hátsókertben

hozzászólok