2021. 16. Gusztáv

Közélet

Kitüntették a bajai hősöket

Antal Tibor | 2019. Június 20. 15:58:35 | Utolsó frissítés: 2 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 
Fotó:MTI

   Elismeréseket adott át a május 29-ei dunai hajóbaleset utasai, legénysége mentésében és a hajóroncs kiemelésében rendkívüli helytállást tanúsító szakembereknek, hatósági és civil személyeknek csütörtökön Budapesten a belügyminiszter.

    Pintér Sándor a kitüntetetteket méltatva hangsúlyozta: el kívánják ismerni a Magyarország története legnagyobb polgári hajókatasztrófájának mentésében résztvevők áldozatos munkáját, az életmentést, az önkéntes segítséget és az elhunytak kutatását. A balesetről felidézte: 22 nappal ezelőtt a Viking Sigyn 7-8 másodperc alatt maga alá gyűrte a Hableány személyhajót és a Duna medrének mélyére szorította. A hajón utazóknak a menekülésre csekély esélyük volt – tette hozzá.
    A baleset utáni riasztást követően a mentésben ezer rendőr, 274 szolgálati jármű, helikopterek, drónok, a Terrorelhárítási Központ (TEK), a Honvédelmi Minisztérium (HM), a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) munkatársai, vízimentők, polgárőrök és önkéntes segítők vettek részt – idézte fel a belügyminiszter. Emlékeztetett rá: a katasztrófában 25 ember életét vesztette, három áldozatot továbbra is keresnek, mindössze hét ember életét sikerült megmenteni. – írta az MTI

 

Fotó:MTI

A belügyminiszter Bártorságért érdemrenddel tüntetett ki hat civil búvárt és négy hatósági személyt.  A kitüntetettek között szerepelt a három bajai résztvevő is, Szathmári Zsolt, a Havária Egyesület elnöke, Kovács Gábor merülésvezető mentőbúvár, valamint Gyulánszky Milán, aki amellett hogy a Bajai Tűzoltóparancsnokságon őrmester, szintén a Havária Katasztrófavédelmi Egyesületben és a Petőfi Mentőcsoportban mentőbúvár

 

 

Hazatértük után a három bajai hőst kérdeztük:

 

Kovács “Kokó” Gábor: Ez az elismerés, rámutat arra, hogy egy ilyen katasztrófa összehozza  a szakcsoportokat a fegyveres erőktől kezdve,  a vízirendőrökön keresztül, a hivatásos búvárokig.  Pont ez a szomorú eset mutatta meg, hogy Magyarországon igen is van olyan, hogy a legjobb erők összehangolt munkájára van szükség.

 

Kovács Gábor

 

Szathmári Zsolt: Ez a kitüntetést mögött több mint 30 év közös munka van. Azok az idősebb búvárok kaptak lehetőséget a Haváriából dolgozni, akik legalább 15 éve vannak a mentésben, és itt is lehetett látni, hogy nemcsak az országban, de nemzetközi helyzetekben is megállják a helyüket. Maga a szakmai elismerés arra mutat rá, hogy igenis ezek a bajai fiúk nagyon sokat tettek az elmúlt évek alatt az edzéseken, a felkészüléseken. Nagyon sok éles bevetésen is voltunk, így nagy tapasztalattal rendelkezünk, és ezt a szakmai hozzáállást, ezt a munkát köszönték meg. Igaz, hogy most egyetlen egy mentésről volt szó, de igazából 30 év munkája van emögött. 

 

– Baján és környékén evidens, hogy ha valami baj van, akkor titeket hívnak. De ilyen magas a szakmai elismertségetek, hogy egyértelmű volt, hogy fővárosi esethez is titeket fognak hívni?

 

– Igen, egyrészt a Havária Egyesületnek is, másrészt én oktatok nemzetközi szinten is sőt mindenkinek, nagy a kapcsolat, a Katasztrófavédelmen, a Haváriánan vagy a Petőfi Mentőcsoporton keresztül országszerte riasztanak , mert tisztában vannak azzal, hogy milyen feladatokat tudunk ellátni. Sokan ismerik a nagyobb mentéseinket, ugye tavaly volt egy  650 tonnás uszályt kiemelése 8 nap alatt a bajai Duna – hídnál, vagy épp a mohácsi katasztrófa, amikor egy autó gurult a vízbe, de persze számtalan olyan bevetésünk volt, ami nem kapott ekkora média visszhangot. Igen tehát tisztában vannak vele, hogy az országon belül az itt lévő szakemberek milyen képességekkel rendelkeznek, ezért is valósult meg nálunk ez a nemrég átadott Katasztrófavédelmi központ, ahol országos képzéseket is fogunk tartani. Reményeink szerint szeptembertől jöhet hozzánk minenki megtanulni azokat a képességeket, amiket  mi most is bizonyítottuk, hogy tisztában vagyunk vele.

 

– A Dunán a legdélebbre Hartánál fogtak ki holttestet, és három embert ugye még keresnek. Lehetséges, hogy ezek a tetemek már akár a tengerig leúsztak, vagy ez a távolság azért kizárt?

 

– Kár jósolgatni, mert az élővíz  az érdekes dolgokat tud művelni. Minden lehetséges. Az is, hogy a helyszínhez nagyon közel fel vannak akadva valahová, egy nagy úszó törmelékben vagy sarkantyúnál, és mivel már nem úszhatnak hiszen annyi idő már eltelt, hogy a gázolási folyamatok megszűntek, de az is lehet, hogy leúsztak Szerbiába.

 

Gyulánszky Milán

 

Gyulánszky Milán: Ez ugye egy sajnálatos baleset volt, ahol sok ember életét veszítette, és ennek következménye, hogy mi részt vehettünk a mentésben, és kitüntetést kaptunk, így azt  mondom, hogy ilyen áron bárcsak ne kaptuk volna. De ha már megkaptuk, annak nagyon örülök, hogy elismerték a munkánkat. Én kiváltképp örülök ennek a Bátorságért ezüstcsillagnak, mert gyerekkorom óta szerettem volna egy ilyet, úgyhogy ez most kipipálva.

 

– Annak mindannyian nagyon örültünk, hogy mikor tudomásunkra jutott, hogy több bajai hogy viszonyul a munkánkhoz és nyomon követi az eseményeket, és drukkol nekünk hogy ez sikeres legyen mindannyian örültünk ott Pesten ennek az összefogásnak. és hozzáállásnak. Amikor hazajöttünk, számunkra a sok elismerés mellett azok a bajai szavak voltak a legjobbak, amikor a bajai társaink barátaink akikkel együtt szoktunk a szabadidőnket eltölteni, mindenki odajött, és megköszönte, megveregette a vállainkat.-zárta sorait Szathmári Zsolt.

 

 

 


hozzászólok