2019. December 8. Mária

Közélet

Ketten jöttek el a közmeghallgatásra

Antal Tibor | 2017. Január 27. 18:26:14 | Utolsó frissítés: 3 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

A csütörtöki bajai képviselő testületi ülés elé reggel 8 órára közmeghallgatást hirdettek meg két témával kapcsolatban. Az egyik az önkormányzat 2017-es költségvetése, a másik az Integrált Településfejlesztési Stratégia megvalósításának előrehaladása volt. Az első felszólaló Babity János volt, aki a Szent László utca és környékén lakók problémáiról beszélt. “Én 44 óta lakok ott, normális környezet volt, egész mostanáig. Most viszont odaköltözött nem egy család, nagyon sok család, akik különböző műsorokat csinálnak nekünk éjjel – nappal. Egy rendőrőrnagy volt kint nálunk, és megígérte, hogy majd megpróbálnak kamerarendszert feltenni, hogy talán az majd visszafogja őket. Ehhez kérném a segítségüket, mert tarthatatlan állapotok vannak időnként.”

 

 Babity János

 

Babity János példaként éjszakai verekedést, autóval villanyoszlop kidöntést- kettétörést, és éjszakai diószedést is említett. “Lehet, hogy ez nagyon sok mindenkinek pozitív lenne, ha ez végre megoldódna.”-zárta sorait. Válaszában Fercsák Róbert polgármester megemlítette, hogy nem először szerepel a probléma a képviselő testület előtt. A körzet képviselője, és több esetben a rendőrség is megnyilatkozott az ügyben.  “Elsősorban nem szándék hiánya ami miatt nem tudunk előre lépni az ügyben, hanem jogszabályi kérdés. A renitens lakók ezek, kijátsszák a rendőrséget, a jogszabályokat, az önkormányzatot, mindenkit. Újfent fel fogjuk kérni nyomatékosan amit már egyébként többször megtettünk a rendőrséget, mint rendfenntartókat, hogy folyamatos jelenléttel és intézkedéssel próbálják kiszorítani nemcsak a Szent László utcából, hanem  a város területéről, mert az sem lenne jó, ha csak pár utcával odébb költöznének.”

Dr Papp Zoltántól Baja város jegyzőjétől pedig megtudhattuk, hogy a közterületi megfigyelő kamera rendszer fejlesztésére a rendőrség szakmai javaslatai alapján szokott sor kerülni amennyiben erre pénzügyi forrás rendelkezésre áll. “Emlékeim szerint a rendőrségtől talán erre a területre  nem jött felénk ilyen jelzés, de ezt megvizsgáljuk, és felvesszük velük a kapcsolatot mindenképpen.” Majd jelezte, hogy érdemben 15 napon belül írásban fog válaszolni az önkormányzat a kérdésre.

 

Domokos János

 

A másik felszólaló Domokos János volt, aki a Róka közben lakók problémáira hívta figyelmet. Például, hogy feléjük nem szokták eltúrni a havat (de most túrták), hogy az üres telkeken szezonális burjánzik a parlagfű, amitől a tűzoltócsonkokat sem lehet gyorsan megtalálni, és vészhelyzetben ez problémát okozhatna. Valamint beszélt arról, hogy nagy eső esetén a Róka utca elején szinte ki sem lehet menni, náluk a közben pedig már előfordult, hogy a küszöbön folyt be a csapadék. Kérdése lényege volt, hogy mikor kaphat szilárd útburkolatot a Róka utca, és a Róka köz.

 

 Így néz ki most a Róka köz

 

Válaszában Fercsák Róbert  elismerte, hogy sok helyen van hasonló probléma a városban. A Róka utca teljes leaszfaltozása önerőből viszont annyiba kerülne, amennyit a város összesen tud költeni egy éveben az útfelújításokra. A Róka köznek, vagy a Róka utca egy szakaszának viszont lehet esélye, ha összegyűjtik az ott lakók aláírását, hogy vállalják az ezzel kapcsolatos hozzájárulást is, majd felkeresik vele a körzet képviselőjét. Ezt követően a városüzemeltetési osztály, majd a képviselő testület dönti el, hogy melyik évben egy adott városrészben, melyik utcák kerülhetnek sorra.

 

A feliratok tanulsága szerint vannak még eladó telkek a Róka közben

 

Domokos János jelezte, hogy a Róka közben lakók aláírásait már a jövő hétre összegyűjti és leadja, viszont a Róka köz esetleges sikeres leaszfaltozása után is a Róka utcából való kijutás továbbra is csak terepjáróval lesz biztonságos.

 

A Róka utca egyik kereszteződése

 

A másik témában senki sem jelentkezett hozzászólásra, így ezek helyett Rádóczi Valériát, a polgármesteri hivatal főépítészi irodájának irodavezetőjét hallgathattuk, aki vetítéssel egybekötött előadást tartott Baja város integrált településfejlesztésével kapcsolatban.

 

Rádóczi Valéria

 


hozzászólok