2021. 8. Mihály

Közélet

Jégtörő hajók készen állnak

www.aduvizig.hu | 2020. November 20. 11:56:21 | Utolsó frissítés: 6 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Fotók:Aduvizig.hu

A jeges árvíz elleni védekezésre való felkészülés részeként minden évben november 15-től kezdődik a jégtörő hajók rendelkezésre állási időszaka, mellyel kezdetét veszi a felkészülés a téli szezonra.

A 24/2012. (V. 31.) BM utasítás alapján a vízügyi igazgatási szervek kötelesek gondoskodni jégtörő hajóparkjuk üzemeltetéséről, fenntartásáról, valamint a védekezésre történő felkészítéséről és rendelkezésre állásáról. Az utasítás értelmében november 15-től március 1-ig terjedő rendelkezésre állási időszakban hajóink a kijelölt állomáshelyükön tartózkodnak. A jégtörő hajókat a december 15. és március 1. közötti időszakban, az Országos Műszaki Irányító Törzs utasítása alapján a fenntartó I. fokú készültség elrendelésével készenlétbe helyezi.

Igazgatóságunk jégtörő flottája hat hajóból áll, melyből négy nagy teljesítményű. Nevezetesen a Wesselényi, a Jégtörő VI., VII. és VIII., nevű hajók, melyek jeges árvíz kialakulásának a veszélye esetén, amennyiben a kialakuló helyzet azt megkívánja, a Dunaföldvár és Vukovár közötti Duna szakaszon teljesítenek szolgálatot. Két kisebb teljesítményű hajó, a Rozmár és a Bácska a bajai Kamarás Dunán teljesít kikötői szolgálatot. Jegesedés esetén a folyami hajózás számára téli menedékként kijelölt Sugovicán vethetők be.

A jégtörő hajók éves felülvizsgálata a közelmúltban megtörtént. A szakbizottság megvizsgálta a hajók főgépeit, navigációs és hírközlési berendezéseit, segédüzemi berendezéseit valamint a hajózási hatóság által kiadott felülvizsgálati dokumentumok meglétét és azok érvényességét. Az elvégzett őszi felülvizsgálatok eredményeképp a szakbizottság jégtörésre alkalmasnak minősítette az igazgatóságunk üzemeltetésében lévő jégtörőhajó flotta egységeit.

November 17-én egy, 18-án három hajóval tettünk menetpróbát. A próbák során megtörtént a főgépek, segédgépek, kompresszorok, kormányrendszer, vészkormány, horgonycsörlő, fények, navigációs berendezések, műszerek (reflektorok, AIS- automata hajó azonosító és nyomkövető, ECDIS- elektronikus hajózási térkép megjelenítő, radar, mélységmérő, rádiók, stb.) és döngölő rendszer működési próbája, üzem közbeni ellenőrzése. A tapasztalatok alapján a hajók és berendezéseik az elvárásoknak megfelelően, biztonságosan üzemeltethetőek.- írta az ADUVIZIG honlapja.

További vízügyes hír, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, Láng István úr kiemelkedő és példamutató szakmai munkája elismeréséül dr. Petz Gábor urat, az ADUVIZIG igazgatási és jogi osztályvezetőjét SZAKTERÜLETI ÉREMBEN részesítette.

hozzászólok