2018. február 19. Zsuzsanna

Közélet

Jégkorszak és madarak

Antal Tibor | 2017. január 10. 23:39:28 | Utolsó frissítés: 1 hónapja

 

Ma kis túlzással körbejártuk Baja vizes élőhelyeit, nem titkoltan azzal a szándékkal is, hogy hol alkalmas a jég a téli sportok űzésére. Kezdtük a túránkat a DVCS-nél, ami ugyan be van fagyva, de senkinek sem tudjuk ajánlani (sőt inkább lebeszélnénk róla), hogy megpróbáljon rámenni. Folyóvízről van szó, ami ráadásul rendkívül mély is, és a jég sem olyan vastag, mint máshol.

 

A DVCS a hídról

 

Következő állomásunk a Kék- tó volt, ahol sokan szoktak korizni. Most feltehetően a hétköznap koradélutáni időpont miatt kevesekkel találkoztunk, korcsolya nyomok azonban mindenhol sűrűn láthatóak. Nem csoda, hiszen brutális vastagságú a jég, ezért  most bátran ajánlani tudjuk a helyet. (Aztán kedd estére megjött a havazás, ami mennyiségtől függően felűl írhat mindent.)

 

Kék- tó

 

A Kék-tó után sorrendben a Duna következett, ami valami csoda ahogy zajlik a jég. Sokan készítettek róla remek fotókat az utóbbi napokban, de ezt érdemes megnézni mindenkinek személyesen is.

 

Videó:

 

 

 

 

A Duna-hídtól pár méterrel északra egy hattyú csapattal találkoztunk, de elszabadult bólya is úszott a vízen a sok jégtábla között.

 

 

A Vén - Duna is be van fagyva rendesen. Ennek ellenére sportolásra a DVCS-hez hasonlóan szintén nem tudjuk ajánlani, hiszen folyóvízről van szó, és ráadásul az utóbbi idők apadása miatt a part is jeges és mellette befelé lejt, így vészhelyzet esetén kimászni sem lehet belőle. Ez mellett középen mintha frissebben fagyott lenne. de erre nem mernénk megesküdni. Látványnak viszont ez sem utolsó. Egy téli túra a Gemencben -  persze rétegesen öltözve -  emlékezetes program lehet.

 

Vén-Duna

 

A belváros szempontjából a legkönnyebb szemmel követni a Sugovicán történteket. A folyó befagyott,de a Duna torkolattól a Ferenc-csatornáig feltörték a jégtörők. A kacsák a halászparti éhenkórász banda kivételével kiköltöztek a Türrhöz, illetve a "nagybüdös" környékén van egy kis lék, ahol helyenként egyéb érdekes madarak is feltűnhettek. Mint Kalocsa Bélától, a Magyar Madártani és természetvédelmi Egyesület munkatársától megtudhattuk, idén télen már nagybukót, és jegesrécét is láttak Baján, ami igazi ritkaság nálunk. Ez mellett a fenyőrigók is megérkeztek már Skandináviából, akik csapatosan mozogva az ostorfa (a galagonyás is ez) termését fogyasztják.

 

Sugovica

 

Találkoztunk még gémekkel, és  kárókatonákkal is az új gyalogos- kerékpáros hídnál. Egy részük csak békésen álldogált, de - mint a videónkon látszik  - voltak olyan példányok, akik halásztak is. Kalocsa Bélától azt is megtudhattuk, hogy lesznek még az idén télen madárgyűrűzések a Petőfi - szigeti Turisztikai központnál, de csak abban az esetben, ha a hőmérő higanyszála -10 fok fölé emelkedik. ez alatt ugyanis a kis madarak negyed órán belűl elpusztulnak, ha hálóba kerülnek.

 

Télen gyakran beköltöznek a Sugovicára vagy a Ferenc - csatornára a kárókatonák

 

A következő utunk a zsiliphez vezetett. A Ferenc - tápcsatorna is be van fagyva jó rendesen. A hídról korcsolya nyomok is láthatóak, de információink szerint csak egy rövid szakaszon járható biztonságosan.  Tesztelni nem tudtuk, így ajánlani sem fogjuk.

 

A Ferenc - tápcsatorna a korcsolyázók nyomaival

 

Utolsó állomásunk a Szeremlei - Sugovica volt. Nos, a Kék-tóhoz hasonlóan itt is biztonságos a jég, és az elmúlt héthez képest már rianásokat sem hallottunk. Rossz hír viszont, hogy a szél sok helyen hordott rá avart és egyéb koszt, amivel kissé csúszásmentesítette a felületet. A nyomok alapján viszont itt is rengetegen jártak az utóbbi napokban. A szeremlei révnél a hattyúk miatt van egy kis rész ami nincs befagyva (itt meg lehet állni a madarakat etetni), de amúgy  Bajától akár a Dunáig is meg lehet tenni a távot korcsolyán. Illetve az elején kicsit kell gyalogolni, mert a szokásos részen kb. 500 méteren ki van száradva a meder. Ha ezt ki akarjuk hagyni, Szeremle felé vezető közútról az első lehajtónál kell lefordulni.

 

Szeremlei - Sugovica

 

Fel szeretnénk amúgy hívni mindenki figyelmét, hogy ne szemeteljen! Az erdőben természetesen nincsenek kukák, aki amit magával hoz, azt vigye is haza. Sajnos láttunk erre ma ellenpéldákat is.

 

A tisztaság nem egy rossz dolog, és nem is kerül pénzbe.

 

Facebook galériánk:

https://www.facebook.com/sugopartihirek/photos/?tab=album&album_id=1477345445638836

 Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment