2021. 17. Rudolf

Közélet

Járdát építenek Újvárosban

Antal Tibor | 2015. Október 02. 16:17:05 | Utolsó frissítés: 6 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Az újvárosi lakótelep alapkövét a hetvenes évek elején rakták le, majd bő tíz alatt gyakorlatilag felépült az összes háztömb, és a rengeteg lakás. Először az úgymond tégla építésű utcák (Völgy, Vásárhelyi, Horgász és az Ybl sétány), majd szép sorban a panelek. Az utolsó a garzon volt a Fáy utcában.

Emlékszem gyerek koromban mekkora élmény volt, ahogy a hatalmas daruk segítségével, mint egy Legót építették fel a tíz emeleteseket. Minden új volt, rengeteg gyerek és mindenki happy.

Aztán szép lassan telt az idő. Kiderült, hogy a panel nem is annyira jó építőanyag, és a kezdetben modern környék fölött fokozatosan eljárt az idő. A panel program keretében sok épületet felújítottak, de az utak és járdák többségének állapota igencsak leromlott, akár a volt fajátszótérről beszélünk, akár a Kodály vagy Oltványi utcáról. Helyenként 20 – 30 cm-es réseket is találtunk.

 

Oltványi utca

 

 

Éppen ezért is örömteli, hogy a napokban valami megindult. A Csónak és a Horgász utca találkozásánál megépítettek egy új járda szakaszt, amit annak idején mintha kifelejtettek volna a tervekből. Az emberek kénytelenek voltak, vagy az úton menni, vagy a kitaposott ösvényen. Volt már az előző önkormányzati ciklusban is példa arra, hogy hasonló problémát oldottak meg a Duna utcában, ahol egész egyszerűen nem volt járda az egyik oldalon, és nem rég a Kölcsey utcában is elkészült két rövid szakasz.

 

 Kölcsey utca

 

Valami tehát megindult, de rengeteg munka és pénz kellene ahhoz, hogy a lakótelep ismét régi fényében tündököljön.

 

Mi van a KRESZ parkkal?

 

A Vásárhelyi Pál és a Horgász utca között található hajdani KRESZ park, ahol a gyerekek gyakorlatban is megtanulhatták a közlekedés szabályait, inkább Jurassic Parkra emlékeztet. Jó, dínók nincsenek, de a táblák rég eltűntek, az útjelek lekoptak, a természet pedig amit tudott vissza vett. Kérdés, hogy van e igény és szándék esetleges felújításáról, mert igazából egyikről se hallunk.

 

A kép előterében ez egy körforgalom volt.

 

Hová tűntek a ping-pong asztalok?

 

Annak idején két kőből készült ping-pong asztal is volt a Völgy és a Vásárhelyi utca között, amik közül igazából az egyik volt használható. Később vasból hálót is készítettek rá. Volt, hogy egyszerre több, mint 20 gyerek is “forgózott” rajta a nyári estéken a 80-as évek végén. De egy jó 10, (lehet 15) éve eltűntek. A helyük üres, mint ahogy a volt bitumenes focipályának is csak a placca van meg az utca végén, a fokozatosan leamortizálódott kerítést rég elbontották. Igaz 2007 körül egy játszótér épült itt is, mint ahogy a városban az összes megújult.

 

Előtérben a ping-pong asztalok hűlt helye, hátul pedig focipálya volt.

 

Horgász utca

 

Persze arról, hogy milyen a járdát és az utak állapota, nem csak Újváros esetében beszélhetünk, és nem csak a városról, hanem szinte az egész országról. Persze minket leginkább a bajai állapotok érdekelnek.

hozzászólok