2018. február 21. Eleonóra

Közélet

Hal a járdán

Antal Tibor | 2017. november 12. 10:42:32 | Utolsó frissítés: 1 éve

 

Talán a Petőfi Sándor utca (azon belül is a Deák Ferenc utca és a Damjanich János utca közötti szakasz)  őrizte meg leginkább a régi bajai sárga térköves járdáit. Igaz itt is már sok helyen betonozás van helyette, illetve újabban a térkövezés a sláger. Éppen ezért is örömmel üdvözöltük, mikor a Református templom előtt a felújítás után tavasszal a régi bajai térkövet építették vissza.

 

 

Azóta rézsút szemben a volt Gyerekkórház előtt is  járdafelújítás történt, de ott sajnos a modern térkövet használtak. Mint megtudhattuk, nem lett volna elég a régi sárga térkő (a Deák Ferenc utca felőli oldalon például betonozást törtek fel) ezért máshol fogják újrahasznosítani. A Petőfi utca 19 szám, a lelkészlakás előtt azonban most ismét a hagyomány győzött. Az októberi felújítás során ráadásul arra is gondoltak, hogy a járdába minta gyanánt egy halat formázzanak, mely egyszerre egyházi, és bajai motívum is.

 

 

A hal a legelső keresztyén szimbólum. Az ichtüs görög szó (jelentése: hal) betűiből görögül szavak képezhetők, ezzel a jelentéssel: Jézus Krisztus Isten Fia Megváltó. És hogy miért bajai szimbólum? Azt hiszem ezt nem is kell magyarázzuk.
 

 

A templom előtt felújított szakaszt az önkormányzat intézte, most a folytatást, benne a hallal, a református gyülekezet finanszírozta.

 

 

 Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment