2024. 20. Rafael

Közélet

Felavatták Béla kutya szobrát

Antal Tibor | 2024. Június 07. 18:53:22 | Utolsó frissítés: 2 hetes

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Közel 500-an gyűltünk össze ma délután egy várostörténeti pillanatra a Tóth Kálmán téren, ugyanis Béla kutya szobrát avatták fel a Belvárosi templom mellett. Béla 25 évvel ezelőtt 1999. június 8-án hunyt el, miután elütötte egy autó, és szilánkosra törte az állkapcsát. A város kutyája annak idején nagy népszerűségnek örvendett, olyannyira, hogy az önkormányzattól a “Város Kutyája” címet is megkapta. Szabadon tette meg minden nap körútját, melynek során templomokba, iskolákba is betért.

A szobrot Gergelyné dr. Tóth Éva, és Körmöczi Edina leplezték le

Halálát követően gyorsan kezdeményezések jöttek létre, hogy állítsanak neki szobrot, de az annak idején nem sikerült. 2011-ben gyűjtés kezdődött, de a pénz csak tavaly jött össze. Sokan adományoztak apróbb összeget, amit a körzet képviselője Preininger Rozália városrészi keretéből 1.3 millió forinttal megtoldott.

Béla kutya szobrát Tölgyesi – Poós Anna szobrászművész készítette, aki betegség miatt nem lehetett jelen

Az ünnepély legmeghatóbb pillanata volt, mikor a lepel eltávolítását követően két kislány előlépett, és elkezdte simogatni a szobrot. Ebben a pillanatban eldőlt, hogy nagyon jó hogy végre van egy ilyen szobrunk, ami valószínű sok kisgyermeknek fog örömet okozni.

-Megnyalta a kezemet.-mondta a kislány

De nemcsak ők örültek. A megnyitón ott voltak a bajai vizslások is ebeikkel, akiknek csaholásától hangos volt az esemény, és amikor egy díszkört tettek a szobor körül, a vizslák közül több a szagmintát is levette Béláról

Ezek után össznépi fotózkodás következett, majd állófogadás szerűen megvendégelték a szervezők a jelenlévőket. Összességében végre Baja is belépett azoknak a városoknak a körébe, akiknek belvárosát hozzá köthető, de nem közéleti személyiségről készült szobor díszíti. Várjuk a folytatást.

Köszönet mindenkinek, aki tevékeny részese, segítője volt annak, hogy létrejöhessen az alkotás, mely feltehetően a közeljövőben igazi ikonikus helyévé fog válni Bajának.

Facebook galériánk itt található.

hozzászólok