2024. 20. Rafael

Közélet

Azok is szavazhatnak, akiknek a lakcímkártyáján a közterület korábbi elnevezése szerepel

MTI | 2024. Június 09. 08:05:49 | Utolsó frissítés: 2 hetes

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Egy férfi leadja szavazatát a romániai helyhatósági és az európai parlamenti választásokon Kolozsváron 2024. június 9-én. Az EP-választást június 6. és 9. között rendezik az Európai Unió tagállamaiban. MTI/Kiss Gábor


A vasárnapi választásokon azok a választópolgárok is szavazhatnak, akiknek a lakcíme közterület-átnevezés miatt megváltozott, és még nem íratták át az új címüket.

    A választási eljárási törvény szerint a választópolgár a személyazonossága mellett a lakcímét vagy a személyi azonosítóját igazolja a szavazatszámláló bizottság előtt.
    Ha a lakcím azért tér el a névjegyzékben szereplő címtől, mert a közterület neve vagy a választópolgár házszáma megváltozott, akkor a szavazatszámláló bizottság – a helyi választási irodától kapott, a közterületi elnevezések és a házszámok megváltozásáról tájékoztató jegyzék alapján – megállapítja ezt, és erre tekintettel biztosítja a szavazást.
    Abban az esetben, ha a választópolgár neve a szavazást közvetlenül megelőző napokban változott meg – például házasságkötés miatt – és a személyazonosításra alkalmas okmánya még az előző nevét tartalmazza, akkor az okmány egyéb adatainak és az új nevére szóló lakcímkártya adatainak összevetésével kell megállapítani a személyazonosságát.
    Ha a választópolgár az új nevére szóló lakcímkártyával sem rendelkezik – vagy egyéb kétség esetén – a szavazásnapi forgatókönyvben megadott ügyeleti telefonszámon lehet egyeztetést lefolytatni.
    A szavazás napján is nyitva vannak este hét óráig a kormányablakok és az okmányirodák, hogy a választással összefüggésben segítsék a személyazonosságot igazoló okmányok megújítását, kiváltását, cseréjét és pótlását.
    Vasárnap kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre van lehetőség, illetve az elveszett vagy megsérült lakcímkártya pótlására.
    Ha valakinek semmilyen, személyazonosításra alkalmas okmánya sincs (személyi igazolványa, érvényes útlevele, jogosítványa), akkor ideiglenes személyi igazolványt kap, amellyel részt vehet a szavazáson.

hozzászólok