2020. 31. Angéla

Közélet

Épül a határátkelő Bácsszentgyörgynél

magyarszo.rs | 2017. November 15. 21:28:13 | Utolsó frissítés: 3 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Néhány hónap múlva, várhatóan 2018 március végén átadják a forgalomnak a Haraszti (Rastina) –Bácsszentgyörgy határátkelőhelyet, amelynek megnyitásáról Szerbia és Magyarország 2017 májusában államközi megegyezésben állapodott meg.

 

Jövő tavaszra nyílhat meg az átkelő (Fotó: Faragó Tivadar)

 

Nemrég fejeződött be a munka a Harasztitól  a határig vezető út aszfaltozásán, a magyarországi oldalon most épülnek a szerb és magyar határőrség épületei és a vámhelyiségek.
A nyugat-bácskaiak már régóta vágynak e határátkelőhely megnyitására, mivel jelentősen lerövidíti majd az utat Bajáig, és vajdaságiaknak ez a Budapestre vezető legrövidebb irány. Egyelőre csak reggel 7 és 19 óra között tart majd nyitva a határ a személyforgalom számára.

Az aszfaltutat az eddig 1,76 kilométeres nyári út helyére a Szerbiai Utak Közvállalat építette ki, ami 85 millió dinárba (222 millió forintba)  került. Az új, 6,5 méter széles útszakasz a Gádor–Haraszti helyi útra kapcsolódik, amely jelenlegi állapotában nem felel meg a várhatóan megnövekvő forgalomnak, mivel az új határátkelő a buszokat is fogadja. A két falu közötti út most csak 4 méter széles, ráadásul az útszéleken sok helyen lemorzsolódott az aszfalt, ami még veszélyesebbé teszi az egymással szembe jövő járművek közlekedését. Ezért jövőre újabb útépítés várható Gádor (Gakovo) és Haraszti között, ugyanis a Szerbia Utak Közvállalat erre az évre befejezte a szerződésben vállalt munkálatokat. A kérdéses útszakaszt ugyancsak 6,5 méteresre szélesítik, új burkolatot kap, ami a továbbiakban lehetővé teszi, hogy a községi út másodrendű állami úttá alakuljon át. A felmérések szerint a 4,6 kilométeres szakasz átépítésére a Szerbia Utak Közvállalat 140 millió dinárt költ (367 millió forintot), a zombori önkormányzat pedig 5,4 millió dinárral (14.16 millió forint)  vesz részt a költségekben.

A határátkelő megnyitása visszafogott, de ugyanakkor optimista elvárásokat hoz magával a határ menti falvakban. Akár a gádoriak, úgy a bácsszentgyörgyiek is legelőször a szomszédos települések elérhetőségének örvendenek, mivel eddig is kiválóan működtek együtt, csak hosszú volt az utazás Béregen át.

– Azt várom, hogy még közelebbi kapcsolatot alakítunk majd ki a magyar szomszédokkal. Bácsszentgyörggyel eddig is folyamatos volt a kapcsolatunk, az együttműködésünk, a barátkozás. Biztos többen utaznak majd a határon túlra, hiszen sokkal rövidebb lesz az út. Gádor is jobb, biztonságosabb közlekedésre számíthat, de gazdasági szempontból nem hiszem, hogy az új határátkelő a közeljövőben javíthat falunk helyzetén. Ahhoz mégis egy 100-150 embert foglalkoztató kisüzemre lenne szükség. Mindenesetre, nagyon jónak ítélem a Haraszti–Bácsszentgyörgy határátkelő megnyitását – nyilatkozta Simo Marković, a gádori helyi közösség tanácselnöke.

A sajtónak írásban nyilatkozó Müller József, Bácsszentgyörgy polgármestere kifejtette, hogy a helyi lakosság nagyon örül a határátkelőhely megnyitásának, mert már régóta várták üzembe helyezését. Ez azért lényeges, hogy gyakorta mennek át a polgárok családlátogatásra, mert vannak bácsszentgyörgyi születésű családtagjaik a határon túl is. Bácsszentgyörgy testvérfaluja Haraszti, Garáé pedig Gádor, így megkönnyíthető az oda-, illetve visszaút, többek között a falunapok miatt, a testvérközségek közötti útvonalat sokkal rövidebb idő alatt lehet majd megtenni a határátkelő megnyitása után. Az úthálózat pillanatnyilag többé-kevésbé megfelelő, kisebb-nagyobb javításokat igényelnek az utak – fogalmazott a polgármester.

 

Forrás:www.magyarszo.rs

 

 

 


hozzászólok