2019. április 21. Konrád

Közélet

Elfogadták a költségvetést

Antal Tibor | 2018. február 22. 11:11:52 | Utolsó frissítés: 1 éve

 

Csorbai Péter

 

A szerdai testületi ülés egy érdekes ceremóniával kezdődött. Mint korábban beszámoltunk róla az MNÁMK területén a Bajai Német Önkormányzat, a Bácskai Németekért Közalapítvány, a Bácska Német Kulturális Egyesület, és az MNÁMK  összefogásával egy olyan ulmi dereglye fog épülni, melyhez hasonlókban települtek a svábok a XVIII. században Magyarországra.  Mivel a város 1.5 millió forinttal támogatja a projectet, ezért Csorbai Péter ötletgazda, és Emmert József aki a szervezési munkákat segíti ünnepélyesen átadta az ezért járó folyamkilométert (amit minden támogató megkap) Fercsák Róbert polgármesternek.

 

 

 

 

Mint az átadó előtt Csorbai Pétertől megtudhattuk, a hétvégén ülésezett a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, ahol a bajai "ulmer schachtelt" országos betelepítési emlékművé nyilvánította, amivel még nagyobb rangot kapott ez a kezdeményezés.

 

Az ülésnap legfontosabb napirendi pontja az önkormányzat 2018. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet elfogadása volt, melyről több mint 1 óra 10 percet vitatkoztak a képviselők. Volt ebbe bőven politikai show is pro és kontra, de igazából ahhoz képest hogy hamarosan választás lesz nem volt nagy hajbakapás. Az idei költségvetés 58.5 %-át teszik ki a kötelező feladatok, míg 41.5%-át az önként vállaltak.

 

Dióhéjban pár érdekesség:

 

- Költségvetési kiadások: 7.739.694189 Ft. Ebből a kötelező feladatokra 4.528.630.107 Ft, az önként vállaltakra 3.211.064.082 Ft jut.

- Az önkormányzat közhatalmi bevételei  2.230.250.000 Ft-ot tesznek ki 2018. évben, ebből a  helyi iparűzési adó mértéke a legnagyobb, 1.524.000.000 Ft.

- A Bajai Kommunális és Szolgáltató Nonprofit Kft 322.236.000 Ft városüzemeltetési célú, a Baja Marketing Kft 253.074.000 Ft működési célú támogatást kap.

- Sportpályázat előirányzat összege 52 millió forint, ami kicsit több mint tavaly, de messze elmarad a 2006 és 2010 közötti ciklus olykor 160 milliós költségvetésénél. Ekkor volt a városnak NB I. A csoportos női kosárlabda csapata, és NB II-es focicsapata.

- A Havária Katasztrófavédelmi Egyesület búvár kutató - mentő szolgálat kiképzési központ létrehozását tervezi a városban, amit az önkormányzat 4 millió forinttal támogat.

- Víziközmű vagyon felújítására 154.480.000 Ft -ot tartalmaz az ez évi költségvetés.

- Lesznek az idén is útépítések a városban, de hogy hol és mikor ezt nem tartalmazza a költségvetés. Űgy fest ez felkészületlenül érte a városvezetést.

 

 A költségvetés előterjesztése:

Letölthető dokumentum

Melléklet számokkal:

Letölthető dokumentum

 

A költségvetést végül 12 igen és 3 tartózkodás mellett fogadta el a testület. A három tartózkodó a Sikeres Bajáért Egyesület frakciója volt. Mint Hajdú Miklós a frakció vezetője kifejtette, hogy szerintük is sok támogatandó dolog van a költségvetésben, viszont mindennel nem értenek egyet.  Ennek ellenére azért nem nyújtottak be módosító indítványt a költségvetéssel kapcsolatban, mert bár az elmúlt 11 évben ezt mindig megtették, de ezeket a testület fideszes többsége sosem támogatta. Erre Dr. Bari Bernadett fideszes frakcióvezető  úgy válaszolt, hogy ez nem egy komoly érv, és mivel Hajdú Miklós régi motoros, ennél sokkal határozottabb és komolyabb érvekkel is elő tudott volna állni.

 

A költségvetés után a többi előterjesztést vita nélkül fogadták el a képviselők.

 

 

 Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment