2021. 17. Rudolf

Közélet

Elbocsájtások a Kommunálisnál?

Antal Tibor | 2021. Feburár 24. 20:32:44 | Utolsó frissítés: 2 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

“Az elmúlt hetekben, hónapokban sok felületen lehetett találkozni a város anyagi helyzetével kapcsolatos megnyilvánulásokkal. A 2010 előtti politikai szólamokat hallhatjuk a liberális városvezetés részéről, újra a megszorítások és elbocsátások idejét éljük.Nézzünk is erre egy konkrét példát, amellyel kapcsolatban már megindult a szóbeszéd városszerte. Ez pedig nem más, mint az újabb elbocsátások kérdése a városi cégek alkalmazottai körében, egészen pontosan a Kommunális Kft-nél. Köztudott, hogy 2019 októberét követően közel 30 főnek szűnt meg a munkaviszonya az önkormányzatnál és az önkormányzati tulajdonban lévő cégeknél. A 2020-as évben 13 fő munkaviszonya szűnt meg polgármester asszony nyilatkozata szerint és további elbocsátásokat is kilátásba helyezett.Sajnálatos módon pont ebben a tekintetben állja leginkább a városvezetés a szavát és a jelek szerint a folyamat 2021-ben nem ér véget, sőt.A gyepmesteri teleppel kapcsolatos feladatok kiszervezése kapcsán 3 fő alkalmazása vált kérdésessé, illetve érkeztek hozzánk olyan jelzések, mely alapján okkal feltételezhetjük, hogy további munkaviszonyok kerülnek megszüntetésre a Bajakert Kft-nél. A Kommunális és Szolgáltató Nonprofit Kft esetében is több jelzés érkezett hozzánk a tervezett leépítésekről, ezért a 2021. február 2-án tartott képviselő testületi webkonferencia alkalmával képviselőnk, Kovács Csaba tett fel kérdéseket annak kapcsán, megalapozottak-e a híresztelések a 12 fő munkaviszonyának megszüntetéséről. Válaszában polgármester asszony elmondta, hogy „Pozsgai Imre kidolgozott egy struktúrát”, ennek következménye a munkavállalók létszámának csökkentése. Pozsgai Imre is megszólalt és többek között az alábbiakat mondta:„az intézkedéscsomag azoknak az embereknek, akiket ez érint és az ő családjuknak pillanatnyilag kellemetlen”. Hogy is mondta Gyurcsány Ferenc? Nem kell félni, nem fog fájni? Ahogy Kovács Csaba képviselőtársunk a webkonferencián is elmondta, nem értünk egyet a munkavállalók elbocsátásával, sem a Kommunális Kft-nél, sem az önkormányzatnál és egyéb gazdasági társaságainál. Különösen felháborítónak tartjuk, hogy az elbocsátások tükrében a liberális városvezetés nem sajnálja a tanácsadók számára történő kifizetéseket!” – írta a Fidesz Baja és térsége facebook oldalán.

Forrás:Fidesz Baja és térsége

De ugyanezen az oldalon megtalálható az online ülés jegyzőkönyve is, amiből teljesebb képet kaphat mindenki, illetve megtudhatjuk a hivatalos álláspontok szerint mi történt.

Ezek szerint a Kommunális könyvelés átkerül a Baja Vagyon Zrt-hez. Pozsgai Imre (Baja Vagyon Zrt ügyvezetője) felajánlotta az érintetteknek (3 könyvelő, egy munkaügyes, egy TB ügyintéző), hogy átveszi őket a Baja Vagyon Zrt-be, de a hölgyek nem éltek ezzel a lehetőséggel. Véleménye szerint azért, mert mivel felmondanak nekik jelentős végkielégítést kapnak. Az ő keresetük összesen egyébként havonta közel bruttó 2 millió forint, ami egy évben 24 millió + még egy külsős könyvelőnek is fizetett a cég. Most a kommunális könyvelését a Komplex Kft. havi 350 ezerből, a Bajakertét egy másik külsős cég havi 250.000 forintból meg fogja oldani.A plusz egy hónap kifizetésével ez évi 7.8 millióba kerül a városnak, a korábbi 24 millió helyett. Ott Mátyás a Kommunális ügyvezetője szerint tavaly ötletként felmerült, hogy az 5 főből 2 nyugdíjba ment volna, és hárman vitték volna tovább a gazdasági vonalat a Baja Marketing égisze alatt, de nem került sor ez ügyben meghallgatásra. A Vagyon Zrt. pedig egy főt szeretett volna átvenni, akit meg is neveztek. A fizikai dolgozók létszámáról annyit mondott, hogy ősszel elküldték azokat a szerelőket, akikre nem tartottak igényt, Emellett az átalakulást követően meg fognak válni egy megváltozott munkaképességű portástól, akit ki fog váltani egy technikai eszköz, valamint egy 4 órában bejelentett nyugdíjas szerelőtől.

Az előterjesztés vitája közben az is elhangzott, hogy a Kommunálisnak jelenleg kevesebb munkája is van, mint korábban, hiszen egyrészt egy építő cég, és a vírushelyzettel kapcsolatos kormányelvonások miatt nem is tudnak annyi munkát adni nekik, mint szeretnének, másrészt a karbantartás ágazat átkerült a Bajakerthez. A polgármester asszony pedig azt is megjegyezte, hogy egy olyan pici cégnél, ahol hozzávetőleg 20 – 22 fizikai dolgozó van, ahhoz a magánszférában sem kell 4 – 6 vezető.

hozzászólok