2019. október 19. Nándor

Közélet

Dupla pénz

Antal Tibor | 2019. január 02. 18:49:08 | Utolsó frissítés: 9 hónapja

 

Hozzászólás nélkül és egyhangúan fogadták el a képviselők a decemberi testületi ülésen  az időskorú személyek szociális támogatásáról szóló önkormányzati rendelet módosítását. Ennek lényege, hogy 2018-hoz képest már nemcsak márciusban kapnak 5000 forintot azok a bajai bejelentett lakóhellyel rendelkező személyek, akiknek a nyugdíja nem éri el a havi 200.000 forintot, hanem szeptemberben is.

 

 

 Fotó:Napi.hu

 

Az előterjesztés szerint az összeg megemelése hozzájárul az alacsonyabb összegű nyugellátásban részesülő személyek anyagi biztonságának, biztonságérzetének növekedéséhez, valamint feltételezi, hogy a 105 millió forint körüli összeg nagyobb részt Baja városában, helyi vállalkozók termékeire. szolgáltatásaira kerül majd elköltésre. Ugyanakkor elismeri, hogy az időskorúak támogatásának duplájára emelése jelentős kiadással jár, így számottevő hatással lesz az önkormányzat költségvetésére.

 

Éppen azért is indítottunk decemberben facebook oldalunkon egy szavazást, mert ezt a támogatást nem a nyugdíjfolyósító finanszírozza állami kasszából, hanem Baja város költségvetéséből kerül kifizetésre, amit akár helyben másra is lehet fordítani. Egy egyszerű példával éltünk, hiszen ebből a pénzből évente kb. néggyel több jelenleg még földes mellékutca kaphatna aszfaltozott burkolatot. Nos, úgy tűnik elég jó példát találtuk, hiszen olvasóink nagy többsége inkább erre fordította volna ezt az összeget, ha a döntés az ő kezében lenne. De a döntés persze a képviselőket illeti meg.

 

Facebook szavazásunk végeredménye

 

Visszatérve az előterjesztésre tavaly 9267 személy kapta meg (az akkor fele ekkora) ezt a támogatást a várostól, és idén is körülbelül hasonló számra lehet számítani. Fejenként tízezer forintról lévén szó, könnyen kiszámítható, hogy  kb. 92 millió 670 ezer forint maga a juttatás, de emellett még a várost terheli a határozat egyszeri kiküldésének tértivevényes postaköltsége, valamint  a támogatás kétszeri kézbesítési költsége is. Ez együtt a becslések szerint kb. 11.5 millió forintjába kerülni az ökormányzatnak.  Emellett jelentősen megnöveli a városháza szociális osztályán dolgozók adminisztratív terheit is, akik számottevő többletmunkára számíthatnak. Éppen ezért is szükségessé válik a szociális osztály munkaerő -  kapacitásának bővítése. Magyarul fel fognak venni egy vagy több embert a hivatalba, hiszen ennyi levél postázása rengeteg munka lesz.

 

Ezek voltak a legfontosabb információk, amiket az előterjesztésben találtunk, arra viszont nem találtunk magyarázatot, hogy miért két részletben, március 10-ig, és szeptember 10-ig juttatják el az összeget a bajai nyugdíjasoknak.

 

A előterjesztés teljes egészében:

Letölthető dokumentum

 

 

 

 

 Hozzászólok!

Facebook Google +
1
komment