2019. május 22. Júlia

Közélet

Drágultak az ingatlanárak Baján

Ingatlannet.hu | 2018. július 19. 16:40:11 | Utolsó frissítés: 1 éve

 

 

Akik követik a hazai ingatlanpiacon zajló eseményeket, azok elsősorban az újlakásokkal kapcsolatos hírekkel találkozhatnak. Pedig a használt társaik piaca sem stagnál. Épp ellenkezőleg, az ország egyes területein kilőttek az árak a megugró keresletnek köszönhetően.

 

Erről szól most az újlakáspiac

 

Az egyébként is túlterhelt építőiparban valószínűleg nem fogadták kitörő örömmel az elmúlt hetekben felröppent bejelentést, mely szerint nem várható az adókedvezmény meghosszabbítása. Az érintettek abban reménykednek, hogy nem egyik napról a másikra történik majd az átállás, hanem lesz egy átmeneti időszak, amikor egy 5 és a 27% közötti áfakulcs lesz érvényben.

Az élet a vásárlók szempontjából sem egyszerű, hiszen olyan rémtörténetek látnak napvilágot, mint a saját pénzért pereskedés vagy az elérhetetlen kivitelezők. A rossz tapasztalatokról különböző platformokon olvashatunk, ahol az érintettek óva intik az érdeklődőket és kihangsúlyozzák, hogy nagyon ügyeljenek arra, kitől, hol és milyen feltételekkel vásárolnak.

 

Néhány kilométer – százezres különbségek

 

Mindeközben a használt lakások szegmense sem halott, sőt él és virul. Olyannyira, hogy az idei év első felében újabb 4%-kal emelkedtek az átlagos négyzetméterenkénti árak. És vannak olyan területek, amelyek ezt a színvonalat jelentősen túlszárnyalták.

Bács-Kiskun megyében például 6%-kal drágultak az átlagárak, de a százalék igen nagy szórást takar az egyes települések között. Míg Kalocsán 2%-kal csökkentek, addig Kiskőrösön és Baján 4-5%-kal, Kecskeméten 10%-kal, Tiszakécskén pedig 15%-kal növekedtek az átlagos négyzetméterenkénti árak.

 

 

Az átlagos ingatlanárak változása Bács-Kiskun megye egyes városaiban (2018 első félévében)

 

Az ingatlanpiaci szereplőket természetesen jobban érdekli, milyen árakon érdemes meghirdetniük az eladó sorba került ingatlanjaikat, vevőként pedig milyen átlagárakra számíthatnak a különböző típusok esetén. Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy a kiemelt településeken 140-150 ezer Ft/m2-es átlagárakkal érdemes kalkulálnia annak, aki magánházat keres.

Ebben a viszonylatban a Baján eladó családi házak a lista elején vannak, de a város a 155 ezer forintos átlagos négyzetméterenkénti áraival jelentősen – közel 150 ezer forinttal – elmarad a megyeszékhelyen tapasztalható viszonylattól.

 

 

A családi házak átlagárai Bács-Kiskun megye egyes városaiban (Ft/m2, 2018. júniusi adatok alapján)

 

Hasonló sorrendet tapasztalhatunk az említett települések között, ha a lakáspiacot vesszük górcső alá. A különbség az átlagos árszínvonalban van, ami a téglalakásoknál 170-180 ezer Ft/m2-t, a panelépítésű társaiknál pedig 200 ezer Ft/m2-t jelent.

 

 

Átlagos lakásárak Bács-Kiskun megye egyes városaiban (Ft/m2, 2018. júniusi adatok alapján)

 

Lesz, aki nem veszít?

 

A pénzügyminiszter bejelentése nyomán keletkezett zűrzavarban úgy tűnik, hogy lesz egy réteg, aki nem jön ki vesztesként a változtatásokból. A családokról van szó, akiknek a kormány előreláthatólag új ösztönzőket fog kidolgozni a lakásvásárlás támogatásához. Ezt persze a befektetők kizárásával igyekeznek megoldani, amire az egyik legkézenfekvőbb alternatívát a csok újabb módosítása jelentheti.

 

Forrás: ingatlannet.hu

 

 

 Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment