2021. 26. Edina

Közélet

Díjazták a Szent Rókus Kórház főigazgatóját

MTI | 2021. Feburár 12. 17:38:25 | Utolsó frissítés: 2 hetes

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója, miután átvette a Varga László tiszteletére alapított díjat, a Keresztény Közéletért Emlékérmet az átadóünnepségén Baján 2021. február 12-én. Mellette felesége, Tóthné Mészáros Katalin járási tisztifőorvos. MTI/Kiss Dániel

Varga Lászlónak megadatott, hogy a függetlenné váló Magyarországon a kereszténydemokrata gondolat, értékvilág és politika megújítója lehessen. A 2003-ban elhunyt politikus meghatározó alakja volt a történelmi, sorsfordító időknek – mondta pénteken Baján, a Keresztény Közéletért Emlékérem átadásán az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára.

    A Varga László tiszteletére alapított díjat Tóth Gábornak, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatójának adományozták az ünnepségen.
    Schanda Tamás a kereszténydemokrata politikusról, drámaíróról elnevezett, őt ábrázoló díj átadóján hangsúlyozta: Varga László az európai kereszténység értékei mentén fejtette ki közéleti munkáját; egy világégés végén is, a szétbombázott Budapesten, és nagyjából negyvenévi kommunista elnyomás és megnyomorítás után is, a fellélegzett Magyarországon.
    Kiemelte: Varga László példát mutatott és szellemi támaszt nyújtott mindazoknak, akik végül sikerre vitték a magyar kereszténydemokráciát.
    A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke azt mondta: Varga László életpályája beleillik a 20. század magyar “igazságkeresőinek” sorába. Sziklaszilárd jellem volt, akit a nácik kiszolgálói letartóztattak, a szovjetek kiszolgálói pedig ellehetetlenítettek, és elűzték hazájából – tette hozzá.

Fotó:MTI/Kiss Dániel

Varga László-emlékéremmel kitüntetett Tóth Gábor 1962-ben született Pécsett. Általános orvosként 1989-ben végzett az ottani tudományegyetemen. Még abban az évben elhelyezkedett a bajai kórházban. Négy év múlva urológus szakvizsgát tett, majd 2001-től az urológiai osztály osztályvezető-helyettes főorvosaként dolgozott tovább. Főigazgató főorvosként 2007 júliusától vezeti a Bajai Szent Rókus Kórházat.
    Mint az ünnepségen elhangzott, az elmúlt tíz évben az intézményben csaknem hétmilliárd forint összegű fejlesztés valósult.
    Varga László (1910-2003) politikus, ügyvéd, író 1947 és 1948 között a Demokrata Néppárt jelöltjeként országgyűlési képviselő, majd a nyugati magyar emigráció egyik vezető képviselője volt. Kezdetben Zürichben, majd New Yorkban élt. Hazatérése után 1994-től 1997-ig a Kereszténydemokrata Néppárt, 1997-től haláláig a Fidesz jelöltjeként országgyűlési képviselőként dolgozott. 1994 és 2003 között az Országgyűlés korelnöke, 2002-től a KDNP elnöke volt.

hozzászólok