2021. 8. Mihály

Közélet

Csütörtökre bezúdul a hideg!

Baja - Bácsalmás térségének időjárása facebook oldal | 2021. Feburár 09. 16:09:11 | Utolsó frissítés: 3 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Forrás:

Ahogyan az várható volt a számítógépes előrejelzések szerint, betör a szibériai levegő észak, északnyugat felől csütörtökön a hajnali óráktól kezdődően! Ezzel tartósan hideg időszak kezdődik hazánkban és azon belül térségünkben is.

Országos előrejelzés:

Szerda: A reggeli órákra beborítja az országot a markáns változást hozó ciklon vastag felhőzete, így egyre többfelé kell csapadékra felkészülni. A csapadék halmazállapota az Északi-középhegységben kezdetben havazás lehet, így ott néhány cm friss hó is hullhat. A reggeli órákban az ország északi felében ónos eső, fagyott eső is lehet, majd a hideg beáramlásával máshol sem lehet kizárni átmeneti fagyott, illetve ónos esőt, főleg az éjszakai órákban! A délkeleti szelet napközben többfelé mérsékelt, olykor élénk lökések kísérhetik. Az ország északi felében lesz hűvösebb, délen még +8 és +9 fokig melegedhet a levegő. Jelentősebb 10 mm-t elérő csapadék északon a legvalószínűbb a Győr-Dunaújváros-Debrecen vonaltól északra, északkeletre. Holnap az esti órákban északnyugat felől, eleinte a Kisalföldön és a Nyugat-Dunántúlon, majd reggelre, illetve fokozatosan napközben már másutt is nagy területen viharossá fokozódik az északnyugati szél amellyel szinten betör hazánkba a szibériai eredetű levegő. Este északnyugaton, majd a Dunántúl északi felében havazás/erősebb hózáporok váltják fel az addigi esőt. A halmazállapot váltással egyidőben az ország többi részén említésre méltó hóesés nem látszik, de csütörtökön a nap második felében Keleten egy konvergencia, úgynevezett összeáramlási zóna mentén havazás alakulhat ki, de a pontos helyét egyelőre nehéz meghatározni. A konvergencia sávjában több cm friss hó is hullhat.

Csütörtök: Mint fentebb említettük napközben viharos széllökések kísérik az északnyugati szelet. A hőmérsékletek a hajnali órákra kelet felé haladva fokozatosan, több fokkal fagypont alá zuhannak. Napközben is fagyos, kellemetlenül szeles, kifejezetten a hőérzetünk miatt zord idő valószínű!!! Elszórtan hózáporok kialakulhatnak az ország bármely pontján. Keleten az említett összeáramlás helyén havazhat a nap második felében. Ahol néhány cm hóréteg kialakul, ott a szél hordhatja a lehulló porhavat! A legerősebb széllökések a Balaton környékén akár a 100 km/h-t is elérhetik, de a Dunántúl nagy részén és a Duna-Tisza köze nyugati felében is lehetnek 70-80 km/h-t elérő szélrohamok.

Távolabbi kilátások: A folytatásban tartósabb fagyos idő a legvalószínűbb kemény éjszakai fagyokkal és napközben is inkább fagypont alatti értékekkel. A jövő hét időjárása kissé még bizonytalan, de valószínű marad a TÉL! Jelentős havazás nem látszik az előrejelzéseken. Kevesebb jelenjen meg1 hozzászólás. -írta Baja – Bácsalmás térségének időjárása facebook oldala.

hozzászólok