2024. 18. Alexandra, Erik

Közélet

Csúszkapálya versus panoráma

| 2014. Szeptember 25. 12:23:04 | Utolsó frissítés: 10 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

A csúszkapálya része annak a pályázatnak, amelyet a Baja Marketing Kft. nyert el a Sugovica szabad strandjának felújítására. Bár a határidő már bőven lejárt, egyelőre még nem készült el. Lényege, hogy a Sugó két oldalán egy-egy hatalmas betonoszlop (kb. 11 és 6 m) közé drótkötelet feszítenek, és ennek segítségével lehet majd átcsúszni az egyik partról a másikra. Egyelőre senki sem tudja, hogy mennyien fogják használni ezt az újdonságot, amellyel a városi fiatalokat és az ifjú turistákat célozták meg. A népszerűsége fogja megadni a választ arra, hogy van-e bármi értelme hosszú évtizedekre szó szerint bebetonozni a partvidéket és ezzel elrontani azt az egyedüli panorámát, amellyel a város rendelkezik.

 

##FOKEP##

 

A teljes beruházás több mint 150 millióba kerül, a fenntartási költségekről viszont egyelőre felesleges beszélni. (De bízunk benne, hogy gondoltak a karbantartásra is!) A pályázatban kikötötték, hogy munkahelyeket is kell teremteni. Ez 5 embert érinthet, akik közül egynek hátrányos helyzetűnek, kettőnek pedig női munkaerőnek kell lennie. Legalább egy személy biztosan lesz majd a csúszkapályánál, a kérdés, hogy milyen beosztásban. Mert ezen múlik, hogy hogyan és mikor lehet majd használni az építményt.

 

Mire költünk még?

 

A strandfejlesztés további elemei az alapinfrastruktúra javítása, büfé, gyermekjátszótér, napozó/fotópont deckek kialakítása; utcabútorok, szemetesek, kerékpártárolók beszerzése és az úszó szökőkút is. A 21. század jegyében pedig TouchInfo, Wifi és QR-kód is lesz elméletileg a parton. A város célja, hogy „az év teljes időszakában használható területet alakítsanak ki” (részlet a támogatási szerződésből). A célcsoportok között pedig családok, fotósok, egyéni és csoportos utazók, párok, nyugdíjasok, diákok, baráti társaságok – tehát gyakorlatilag mindenki – szerepel. Hogy hogyan lehet egy strandrészt úgy felújítani, hogy az egész éves programot kínáljon a turisták számára, az még rejtély a számunkra.

 

A kerékpártárolók, szemetesek és az új padok egy részét már kihelyezték. Az úszó szökőkutat ünnepélyesen átadták. A problémánk viszont továbbra is az – mint ahogyan a többi fejlesztéssel is -, hogy át nem gondolt felújításokat végeznek, és olyan dolgokra költik a pénzt, amelyek nem feltétlenül szükségesek vagy nem olyan formában, mint ahogyan elkészítik azokat. A csúszkapályán túl beszélhetünk akár a napozóteraszokról is. Most éppen, mivel magasan áll a víz, egészen jó helyen vannak, közel a Sugóhoz (tisztában vagyunk vele, hogy alacsonyabbra nem építhették volna őket). De akkor, amikor lent egy nagyobb homokos partszakasz található árnyékos részekkel, vajon ki fogja használni a faborítású felületeket közvetlenül a járda mellett, ahová odatűz a nap és még az emelkedőt is meg kell mászni hozzájuk? Mennyire életszerű, hogy bárki is ott napozzon vagy ott hagyja őrizetlenül a holmiját? Talán éjszaka megtalálják a közönségüket, csak akkor nem a rendeltetésüknek megfelelően fogják őket használni. Az pedig csak hab a tortán, hogy vizesen, kisgyerekkel még balesetveszélyesek is.

 

Az új biciklitárolókat sem tartjuk a legmegfelelőbbeknek, de örülünk neki, hogy legalább gondoltak ilyesmire. Az úszó szökőkút nagyon látványos, már amikor működik, hogy mennyire értékes és szükséges, döntse el mindenki saját maga.

Hogy a következő szezonban kipróbálhatjuk-e a fejlesztéseket, az azon is múlik, hogy mit ér el az egyik országos párt helyi szervezete a csúszkapálya megépítése elleni tiltakozással. Ők is arra hivatkoznak, hogy a látványtervek alapján a pálya el fogja csúfítani a Sugovica látképét.

hozzászólok