2024. 20. Rafael

Közélet

A bajai alpolgármester és a női mellek – Mi köze az önkormányzatnak ahhoz, hogy ki meddig szoptat?

| 2014. Szeptember 25. 12:26:53 | Utolsó frissítés: 10 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

A felháborodás teljesen jogos: Fercsák Róbertnek semmi köze ahhoz, hogy a bajai kismamák közül ki meddig szoptat, nemhogy azt még kampánycélokra is felhasználja. Pedig a csatolt levélben az alpolgármester aláírása és pecsétje szerepel, valamint egy meghívó a védőnők által minden évben megszervezett Anyatejes Világnapra. A kismamák nem értik, hogy miért az önkormányzattól érkezett, és miért nem a Védőnői Szolgálattól. Egyáltalán, miért és milyen jogcímen adnak ki a védőnők személyes adatokat gondozottjaikról a városnak?

 

Az említett levél:

 

 

A védőnők azt állították, hogy a köszönőlevélnek semmi köze az önkormányzati választásokhoz, és a szűkös forrásaik miatt kértek segítséget a városvezetéstől.

 

A szakjogász szerint a személyes adatok kiadása az önkormányzatnak jogszerűtlen: “A védőnőknek is titoktartási kötelezettségük van, amit az 1997. évi XLVII. törvény az egészségügyi adatok védelméről szabályoz, valamint alap jogszabályként az információs önrendelkezési jogról szóló jogszabály rendez. Csak az érintett beleegyezése alapján, valamint kötelező adattovábbítás esetén adhatja ki a védőnő az adatokat.

 

Egy megkérdezett kismama szerint sokkal hasznosabb lenne az anyukák szülés előtti szoptatásra való felkészítését támogatni, szoptatási segítőket alkalmazni, mint utólag okleveles elismerést adni. A szoptatás mindenki magánügye. Ha megkülönböztetik a kismamákat, méltán érezhetik kevesebbnek magukat azok, akik nem táplálták gyermeküket anyatejjel egy éves korukig, pedig nem azok.

 

A személyes adatok jogtalan kiadásának ténye és az édesanyák szoptatási idő szerinti megkülönböztetése mellett megfogalmazódik bennünk még egy kérdés: vajon van-e összefüggés Fercsák Róbert polgármesterjelölti kampánya és a levél között. Hiszen Baja városának van egy női alpolgármestere is, sokkal személyesebb lett volna, ha ő mint édesanya köszöni meg az anyatejes táplálást egy másik édesanyának, és nem egy férfi teszi meg helyette.

 

hozzászólok