2018. február 25. Mátyás

Közélet

Balesetveszélyessé vált a szentistváni kereszteződés

Antal Tibor | 2017. december 04. 15:58:31 | Utolsó frissítés: 1 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Óvatosan közlekedjen mindenki a Csík utca - Mária utca találkozásánál.

 

 

 

Szűk másfél hete számoltunk be arról, hogy Bajaszentistvánon leaszfaltozták a Szent Margit utca Csík utca és Jobbágy utca szakaszát. Mindenki happy gondoltuk, aztán kiderült hogy mégse. A felújításnak köszönhetően ugyanis megváltozott a hosszú évek óta megszokott forgalmi rend, ami majdnem egyből balesethez vezetett.

 

 

"2017.11.25-én délután feleségemmel és két kisgyermekünkkel a Téglás utcából, otthonunkból indulva csak a hatalmas szerencsénknek köszönhetjük, hogy nem történt meg a legrosszabb, ugyanis az említett helyszínen a munkák elvégzése közben eltávolították az elsőbbség adás táblát, amit a mai napig elfelejtettek a helyére tenni. Közben a Szent Margit utca aszfaltját gyönyörűen felújították, amit az említett időpontban egy ezüst színű Golf V. sofőrje igen nagy sebességgel ki is próbált, de a tábla hiánya miatt vagy csupán figyelmetlenségből legalább 80-90 km/h sebességgel lassítás nélkül keresztülhajtott a kereszteződésen, miközben mi a megszokott módon közlekedtünk a Csík utcában a Dózsa György út felé. Nagyjából 3-5 méterre voltunk a kereszteződés előtt, amikor áthúzott előttünk a figyelmetlen autós. Hiába mentünk mi 20-30 km/h sebességgel, ezt a balesetet nem lehetett volna élve megúszni, mert oldalról szétszakít minket, ha 1 másodperccel előbb érünk oda. Belátni nem lehet a kereszteződést, mert szűk kis utca, szűk járdával, közeli ház sarkakkal. A jó minőségű út megváltás lesz az ott lakók számára, de szinte 100%-ban kódolva van a tragédia ebben a kereszteződésben, ha a védett utat nem fogja fekvő rendőr vagy valamilyen nyomatékos jelzés védeni" - írta Garami Artúr bajaszentistváni lakos pár nappal ezelőtt a legismertebb közösségi portálon.

 

A szóban forgó kereszteződés

 

A fiatalember pár nappal később korrigált, hiszen mint kiderült, az adott kereszteződésben a Szent Margit utcában korábban is csak az egyik oldalon volt kihelyezve elsőbbségadás kötelező tábla, mint ahogy most is. Tehát nem arról van szó, hogy nem helyeztek vissza egy táblát.  Azonban eddig elsőbbséget kellett adni a Csík utcán haladók számára,a másik irányból is, mivel  a Szent Margit utca földes útként csatlakozott be egy szilárd burkolattal ellátott Csík utcába. Ez a helyzet és vele együtt a forgalmi rend az útépítést követően megváltozott.

 

Az útépítéssel elsőbbsége lett a szemből Szent Margit utcából jövőknek

 

Ettől függetlenül volt olyan akiknek jól jött Garami Artúr figyelmeztetése:

 

"Mi is majdnem meghaltunk, de  még egy utcabeli jelezte, hogy ha nem olvassa az írásomat, akkor vele is megtörténik a tragédia. A kereszteződés előtt beugrott neki a figyelmeztetésem, hirtelen lefékezett és abban a pillanatban előtte is átsuhant egy autó. Baromi nagy szerencse, hogy eddig nem történt baj."

 

 

 A kereszteződés a másik oldalról

 

 

Mi lehet a megoldás?

 

Az interneten megszólalók csoportja azt szeretné, ha  kihelyeznének  egy "figyelem forgalmi rend változás" táblát, illetve a Szent Margit utca másik oldala felől közlekedők számára is egy  elsőbbségadás kötelező  táblát.

 

 Ez sajnos nem megy egyik napról a másikra

 

Az ügy a városüzemeltetési bizottság múlt heti ülésén is szóba került. De mivel minden forgalmi rend változással kapcsolatos ügyet  elő kell terjeszteni, ezért csak soron következő ülésén  december 11-én fogja tárgyalni a bizottság.  Úgyhogy addig nagyon vigyázzon mindenki a kereszteződésben, és ne megszokásból vezessen, mert valóban könnyen tragédiához vezethet.

 

De hogy addig is  miért nem lehet kitenni egy vigyázat forgalmi rend változás feliratot, azt mi sem értjük. Talán valami titkos szervezet ezt felvállalhatná.

 

 

 

 

 

 


Hozzászólok!

Facebook Google +
1
komment