2024. 18. Andrea, Ilma

Közélet

Átadták a bajai kórház új épületszárnyát

| 2014. Szeptember 25. 12:01:42 | Utolsó frissítés: 10 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

A vendégek között volt Zsigó Róbert volt polgármester, jelenlegi élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője; Zombor Gábor, egészségügyért felelős államtitkár és Jávor András a Magyar Kormánytisztviselői Kar elnöke is. A TIOP pályázat, amely lehetővé tette a fejlesztést, a „Struktúraváltás a Bajai Szent Rókus Kórházban” címet viseli, a kórház az összeg 90%-ára nyert el támogatást, mely közel 3 és fél milliárd forintot jelent. A szerződésben szereplő számon azonban módosítani kellett, mivel a kivitelezést elnyerő Modinvest Kft. és EMEL Kft. „a költségvetésben szereplő tervezett összegnél magasabb árajánlatot adott be”. Az új épületszárny építését még Bajnai Gordon akkori miniszterelnök jelentette be Baján tartott sajtótájékoztatóján. Akkor még csak 2,9 milliárd forintról beszéltek, és 2012-es átadással terveztek.

 

##FOKEP##

 

Tóth Gábor beszédében a konkrétumokra helyezte a hangsúlyt, elmondta, hogy az új épületszárnyban a belgyógyászat, a szülészet-nőgyógyászat, a csecsemőosztály és a neurológia kap majd helyet. A beruházás fontos volt, mert a bajai kórházhoz tartozó körülbelül 150 ezer polgár számára kell megfelelő körülményeket biztosítani a gyógyuláshoz. A fejlesztés 3-4 év alatt valósult meg – miközben kiépítettek egy stroke-centrumot is – és több mint 4 milliárd forintba került. Ezzel a legjelentősebb beruházásnak számít, amelyet a Szent Rókus Kórház megélt a rendszerváltás óta.

 

A kórházigazgató után az alpolgármester, Fercsák Róbert lépett a mikrofon elé. Ballagásokon megszokott Arany János idézettel kezdte beszédét: „Előtted a küzdés, előtted a pálya,/Az erőtlen csügged, az erős megállja.” (Domokos napra), majd a városban zajló beruházásokat emelte középpontba. Szerinte a folyamatban lévő projektek mindegyike köthető valamilyen formában egészségünkhöz, legyen szó akár a Sugovica partján zajló építkezésekről, akár a kórház felújításáról. Természetesen a kampány miatt nem feledkezett meg arról sem, hogy üzenjen a választópolgároknak, „a közeljövőben se felejtsék el a csapatot” (aki ezeket a fejlesztéseket véghezvitte a városban) – kijelentéssel kacsintott ki az önkormányzati választásokra.

 

 

Az alpolgármestert Orbán Viktor követte, aki már mondandója elején hangsúlyozta, hogy „azért is vagyok itt, hogy jó benyomást keltsünk róla” (Fercsák Róbert), és hogy biztosítsák a bajaiakat arról, hogy az alpolgármester élvezi a párt támogatottságát; szeretnék, ha ő venné át a város irányítását. A miniszterelnöktől megszokható módon ezúttal sem az aktuális esemény került előtérbe, hanem sokkal inkább az önkormányzati választások és a FIDESZ támogatottsága.

 

Megjegyezzük, hogy nem ártott volna bővebben tájékoztatni a helyi beruházásokról, hiszen megszólalásában pontatlanságok és téves információk is szerepeltek. Köztük az is, hogy helyi vállalatok dolgoznak a fejlesztésekben. Még ha a kórházi beruházást végző Modinvestet – az „EMEL” Kft.-vel (bajai) közösen dolgoztak, de a vállalkozási díj nagyobb részét, 70%-át a Modinvest kapja – jó indulattal annak nevezzük (valójában kiskunhalasi székhelyű a cég), a hidat építő STRABAG és KÖZGÉP biztosan nem az. A miniszterelnök tett egy ígéretet arra is, hogy novemberben, a híd átadásán újra itt lesz. Bár a hídépítés határideje valóban november közepére esne, de az acélszerkezet utolsó elemének helyreemelése utáni sajtótájékoztatón már decemberi lehetséges műszaki átadóról beszéltek.

 

Az ünnepség végén a négy történelmi egyház képviselői áldották meg az új épületszárnyat, szót kapott Bábel Balázs kalocsai érsek, Róna Tamás vezető rabbi, Bán Béla református és Nepp Éva evangélikus lelkész. Az áldások után Tóth Gábor, Orbán Viktor és Fercsák Róbert közösen vágták át a nemzeti színű szalagot, az alkalomra készült gravírozott sebészeti ollókkal, majd a meghívottakat az új épületszárny aulájában vendégelték meg.

Valójában nem tudjuk, hogy teljesen kész van-e az új épület, mi nem is jutottunk be, hogy meggyőződjünk róla, mivel nem volt meghívónk.

hozzászólok