2021. 7. Tamás

Közélet

A Szív napja

Antal Tibor | 2017. Szeptember 25. 17:51:01 | Utolsó frissítés: 3 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Szeptember utolsó vasárnapja a szív világnapja. Ebből az alkalomból tartott előadást Dr. Kovács Zsolt kardiológus főorvos Baján a Belvárosi Közösségi Házban hétfő délután. Előadásának címe az Aktualitások a szívérrendszeri betegség megelőzésében volt.

 

Dr. Kovács Zsolt

 

Mint a főorvos úrtól megtudhattuk, szívérrendszeri betegségeknél is nagyon fontos a megelőzés, és hogy mindenki megtanulja mik azok a tünetek amik erre a betegségcsoportra utalhatnak, és melyek amik biztos hogy nem.  Beszélt arról, hogy az utóbbi 15 – 20 évben nagy áttörés nem volt a gyógyszeres kezelésben, viszont a katéteres terápiában jelentős eredményeket értek el. Így sokkal ritkábban kell műtéthez folyamodni, és ekkor is általában dobogó szívvel végezhetőek a beavatkozások, nem motorra kapcsolva. Ennek köszönhetően a felépülés is gyorsabb. Változás továbbá, hogy most már többségében nem a comb artériákat katéterezik be, hanem a beteg csuklóját.

 

 

Beszélt arról is, hogy sokszor más típusú műtét előtti vizsgálatok során derül ki, hogy valaki szívbeteg. Ilyenkor, ha nem sürgős a beavatkozás, érdemes elhalasztani.  Egy nagyon érdekes adatot is hallhattuk arról, hogy az utóbbi 20 évben 6 évvel megnövekedett az emberek várható átlagéletkora, melyből 4.5 év a szívbetegségek kezelése terén elért  fejlődésnek köszönhető, és csupán 1.5 az összes többi tényezőnek.

 

 

Az előadás mellett a másik teremben Müller Józsefné természetgyógyásznak köszönhetően egészséges ételeket lehetett kóstolni a kuszkusztól a lecsón keresztül a balátáig, melyek furcsa nevük ellenére nem csak egészségesek, de finomak is voltak.

 

 

Egy harmadik teremben pedig Papp – Varga Orsolya végzett EKG vizsgálatokat. Az Egészséges Baja Városért Közalapítvány és a Baja Marketing Kft közös rendezvényére elsősorban az idősebb korosztály volt kíváncsi, és közülük is sokan olyanok, akik valamilyen formában már megérintett ez a  betegségtípus.


hozzászólok