2021. 21. Ágnes

Közélet

A polgármester szerint nem neki kell bocsánatot kérnie

Antal Tibor | 2018. Május 29. 17:36:52 | Utolsó frissítés: 3 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

A szokásoktól eltérően a májusi testületi ülést nem a hónap utolsó csütörtökjén, hanem két nappal korábban kedden tartották meg. Ettől eltekintve az ülés első felében semmi rendkívüli nem történt. Ha csak nem az, hogy Fercsák Róbert is meglepődött, hogy az önkormányzat 2017. évi zárszámadásához egyetlen képviselő sem akart hozzászólni. A polgármester kiakadását látva azért pár fideszes városatya mondott pár dicsérő szót. Szinte minden határozatot egyébként egyhangúlag fogadtak el a képviselők. Például a Bajai Hivatalos Tűzoltóság 2017-es beszámolóját is, amivel Kocsis László tűzoltóparancsnok érkezett.

 

Kocsis László

 

Egyhangúlag támogatták Kovácsné Győrfi Rita, a Bajai Óvodaigazgatóság intézményvezetőjének újabb 5 éves kinevezését is. Pályázatoknak köszönhetően júniustól hét új álláshely is keletkezik az önkormányzatnál. Egy fő mentor, két fő kulturális és közművelődési szakember, két fő közösségszervező, 1 fő ifjúsági referens, valamint a két projekthez egy fő (fél – fél státusban)  projektmenedzsert is alkalmazni fognak. Az állások 24 – 36 hónap időtartamra szólnak.

 

A leghosszabb vita a 2017. évi gyermekjóléti és  gyermekvédelmi feladatok ellátásról szóló előterjesztésével kapcsolatban alakult ki, miután Hajdú Miklós, a Sikeres Bajáért Egyesület frakcióvezetője felolvasta Katymári László,  a Közművelődési Kerekasztal elnökének gondolatait, és kérte hogy ezen állításokat vizsgálják meg, hogy vajon igazak, vagy hamisak. Az előterjesztéshez nagyon sokan hozzászóltak, akik közül Dr. Vácity József fideszes frakcióvezető helyettes húzta fel magát legjobban, aki szerint ezzel az erővel azt is vizsgálhatnák a hivatalnokok az ő előterjesztésére, hogy lapos – e a Föld. A 32 perces vita utána képviselők egyhangúlag fogadták el ezt az előterjesztést is. “Értékelni fogják a műsort a kedves bajai nézők a tv-ben.”-jegyezte meg a polgármester a szavazást követően, majd szünetet rendelt el.

 

Fercsák Róbert

 

Szünet után a Környezetvédelmi program felülvizsgálatáról szóló előterjesztéshez módosító határozat is érkezett, amit elfogadtak. Szintén elfogatták az MNÁMK Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány beszámolóját. Csontos Attilától, a kuratórium jelenlévő elnökétől azt is megtudhattuk, hogy az új általános iskolai épülettől a város felé tervezett sportcsarnok biztosan meg fog épülni, már csak az építési engedélyre várnak, és utána írhatják ki a közbeszerzést. Kollégium fejlesztést is szeretnének, de ez még csak pályázati szakaszban van, melynek esetleges sikeressége után lehet róla beszélni.

 

Csontos Attila

 

Elfogadták mind a négy önkormányzati, és önkormányzati részvétellel működő  társulás  (Bajai Kistérségi Családsegítő és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás, Felső-Bácskai Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás, Felső-Bácskai Regionális Szilárd Hulladéklerakó Önkormányzati Társulás,  Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás) beszámolóját is. Pozitívan értékelte a Baja Marketing Kft., és a Baja Energetika Kft. ügyvezetője, valamint a Baja Vagyon Zrt. vezérigazgatójának 2017. évi munkáját is a testület. Jutalmazásként Bócsa Barnabás, Kajtár Zsolt és Zsíros Menyhért részére is havi bruttó alapbére hatszorosának megfelelő összeget állapítottak meg. Az ellenzék a Baja Marketing Kft. igazgatójával kapcsolatban tartózkodott, a másik két vezető jutalmazását viszont megszavazta.

A szokásoknak megfelelően a végére maradtak a legizgalmasabb kérdések. Hajdú Miklóstól megtudhattuk, hogy a volt Vízügyi labor épülete nem olyan rég tulajdonost cserélt. A frakcióvezető kifogásolta, hogy az új tulaj sem kaszálja le a több mint fél méteresre megnőtt füvet a város szívében lévő udvaron. Fercsák Róberttől arról beszélt, hogy a város is szerette volna az épületet, de az árverés licitje 110 millió forintról indult. A legfontosabb dolog viszont nem hangzott el, hogy ki vette meg az épületet, és mi a szándéka vele. Annyit sikerült azóta nem hivatalosan megtudnunk, hogy egy magánszemély az új tulajdonos, aki a kikiáltási ár közel kétszereséért jutott hozzá az ingatlanhoz.

 

Új tulajdonosa van a volt Vízügyi labornak

 

A végén László Károly, a Sikeres Bajáért Egyesület képviselője többek közt a Sugó – hídnál sokáig és nagy viszontagságokkal épült gyalogátkelőről is kérdezte a polgármestert. Ezzel kapcsolatban a város első emberének is meg van a véleménye, és lesznek is kérdései a kivitelező Bajai Kommunális és Nonprofit Kft., és a Városüzemeltetési Iroda felé, hogy hogyan fordulhatott elő hogy ilyen Kőműves Kelemen módjára történt minden, hogy többször vissza kellett bontani a zebrát, míg végre elkészült.  A Kölcsey utcában is tervbe van három gyalogátkelő építése, de mint ez a példa is mutatja, lassan épülnek az ilyen közlekedést segítő elemek Baján.

 

László Károly

 

László Károly a május 6-i belvárosi autógyújtogatás kapcsán Fercsák Róbert a város honlapjának (www.baja.hu) tett nyilatkozatával kapcsolatban is érdeklődött, hogy ezzel kapcsolatban fog-e  bocsánatot kérni a polgármester, amellyel szerinte az ellenzéki érzelmű embereket vádolta meg, és mint később kiderült a rendőrség a bűncselekmény elkövetésével egy 17 éves fiatalt gyanúsít, akit a tett elkövetését követő este őrizetbe is vett.

 

A polgármester nyilatkozata: “- Elszomorító, hogy manapság egyes ellenzéki politikai erők agresszivitást kiváltó hozzáállása gyakorlatilag gerjeszti az ilyen jellegű cselekmények létrejöttét. Mi, bajaiak, azt szeretnénk, ha városunkban nem történnének a budapestihez hasonló agresszív megnyilvánulások. Manapság sajnos mind az internetes felületeken, mind pedig az utcákon elharapóztak az obszcén megnyilvánulások és az agresszív viselkedési formák. Egyes felkorbácsolt idegállapotú emberek még a rendfenntartó szerveket is sértegetik, provokálják, a „demokrácia” jegyében. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Baját ez a trend és szellemiség ne érintse, Baja maradjon meg az egymást tisztelő és szerető, tisztességes emberek közösségének.”

 

Videó: A kérdés és a válasz

 

 

A polgármester szerint nem kell bocsánatot kérnie, mert nem azt mondta hogy a baloldali pártok gyújtogattak, és nem is a baloldali szavazókra tett megjegyzést, hanem arról beszélt hogy a baloldali pártok végtelenségig felkorbácsolják az indulatokat, amik ilyen esetekhez vezethetnek a mentálisan gyengébb embereknél, akik azt látják, hogy mindent meg szabad tenni, és semminek nincs következménye. Fercsák Róbert szerint  bocsánatot az ellenzéknek kellene kérnie azért, mert állandóan hergelik és spanolják az embereket. Az ülés zárásaként még Teket Melinda, a Sikeres Bajáért Egyesület képviselője jelezte, hogy a Bagolyvár és a Petőfi – híd közötti sétányon is sokan motoroznak és ezzel kellene valamit kezdeni, Válaszában a polgármester jelezte, hogy tudnak a problémáról, folyamatosan jönnek az észrevételek, próbálnak is tenni ellene, de nem állhat mindenhol rendőr, és hogy ilyen szabálysértések előfordulhatnak arról is a liberális nevelés tehet.

 

 

 


hozzászólok