2021. 20. Fábián, Sebestyén

Közélet

A folyó, mint összekötő kapocs

www.baja.hu | 2019. Június 14. 17:54:28 | Utolsó frissítés: 2 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Nagy László

 

j helyszínen, de a hagyományoknak megfelelően Baján rendezte meg a BOKK Kft. a gabonafórumot, ezúttal a szervezésbe is beszálló NKE Víztudományi Karán. Nagy László kikötőigazgató megnyitójában hangsúlyozta: a folyó elválaszt ugyan, de ha hidat építenek rá vagy csónakba szállnak az emberek, máris kapcsolatot teremt. „Az eredeti célunk az volt, hogy aratás előtt összeüljenek az érdekeltek, de mára olyan sok követőnk akadt, hogy igyekszünk új elemekkel színesíteni a találkozót. Idén ez a konferencia egyben a Bajai Kikötő Napja is. éppen ezért a második szakaszt már a Duna partján töltjük, a kikötőnél, kötetlen szakmai beszélgetéssel.” Dr. Bíró Tibor dékán kiemelte: kitűnő kapcsolatban vannak a kikötővel, sok a kapcsolódási pont az egyetem vízügyi kara és a BOKK Kft. között, ezért is szervezik immár közösen a Bajai Gabona Partnerség Találkozót.- írta a város honlapja

 

Dr. Bíró Tibor

 

„Nagy öröm, hogy a legnagyobb hazai gabonakikötő városában, Baján köszönthetem ismét Önöket”, mondta Fercsák Róbert polgármester az NKE dísztermében. Kiemelte: nagy öröm, hogy egy ilyen színvonalú nemzetközi konferencián adhat otthont a város, s ez alkalommal a Bajai Kikötő Napját is meghirdették. „Az elmúlt tíz évben közel 10 ország mintegy 200 szakembere járt itt a gabonakonferencia okán. Remélem, lesz módjuk megcsodálni Baja szépségeit és gasztroélményekben is részesülnek.”

 

 

Az első előadást Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője tartotta, felvázolva a gabonaágazat aktuális helyzetét. „A magyar agrárium fontos szereplője az uniós-, sőt a világpiacnak is, a leggyengébb években is jut exportra. Sajnos, a szállítás kisebb hányada folyik vízi úton, a zöme közúton ér célba. Ami a termést illeti, nagy szerepe van az időjárásnak, nemrég az aszály volt a fő téma, az elmúlt napokban pedig a rengeteg csapadék okozott gondot. Kicsit csúszhat az aratás, talán június végén vagy július elején kezdődhet meg. A kilátások kedvezőek a világ gabonapiacain.”

Több szakmai előadás hangzott el. Így például Szalóki Flórián helyettes államtitkár a kikötők számára elérhető pályázatokról beszélt, Hegyi Zoltán, a Viköti Kft. ügyvezetője pedig a Duna hajózhatóságának javítása érdekében készülő tanulmányról beszélt.

A konferencia végén Szalma Béla, a Magyar Dunai Kikötők Szövetsége elnöke és dr. Bíró Tibor dékán írt alá együttműködési megállapodást.

 

Felső Barnabás ismét alkotott

 

 

A tanácskozás, kötetlenebb formában, a Halászati miniskanzennél folytatódott, ahol zenei aláfestés mellett, a vendégek valóban megtapasztalhatták a város kínálta gasztroélményeket is.

 

 

 


hozzászólok