2022. 23. Dezső

Közélet

A babaváró hitel feltételei 2021-ben – Mivel érdemes kombinálni?

Sajtóközlemény | 2021. Augusztus 13. 07:43:49 | Utolsó frissítés: 9 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A babaváró hitel az elmúlt egyik legsikeresebb lakossági hitele. 2019 júliusától érhető el a magyar piacon babaváró támogatás néven. Több mint kétéves pályafutása alatt a babaváró hitelt összesen 140 ezer házaspár vette igénybe. Mivel a hitel állami garanciát kap nagyon sok banknál igényelhető. Ebben a cikkben a legnépszerűbb, a babaváró kölcsön mellé igényelt egyéb hiteleket és azok felhasználását vesszük szemügyre.

A babaváró hitel feltételei nem változtak

A babaváró hitel feltételek listáját nem a bankok, hanem az állam határozta meg. A hitel kivitelezését azonban a pénzintézetek végzik, így vannak olyan kritériumok, amik bankonként eltérőek lehetnek. A babaváró hitel feltételei azonban lassan sokak számára ellehetetlenítik a hitel igénylését. Erre ugyanis csak 2022 december 31-ig van lehetőség. Azok, akik a karantén miatt elvesztették munkahelyüket vagy a járvány miatt nem tudtak elhelyezkedni, szinte biztosan kiesnek. A hitel egyik feltétele ugyanis, hogy az igénylő pár mindkét tagjának legalább 3 év folyamatos TB-jogviszonya legyen. A másik ok a hitel igénylésének elutasítására a KHR rossz adós listáján való szereplés. Itt az aktív státuszban szereplők jogszabályban foglaltan nem kaphatnak hitelt. A passzív státuszúak elméletileg kaphatnak, de nagyon kevés bank vállalkozik ilyesmire és ők is csak kedvezőtlen feltételekkel. Érdemes utána járni tehát, hogy jogosultak vagyunk-e felvenni a támogatást!

A babaváró kölcsön összevonása más hitelekkel

A babaváró kölcsönt összekombinálhatjuk más hitelekkel is.  A legnépszerűbb természetesen a CSOK és a különböző ingatlanhitelek. A hitelek összekombinálása előtt azonban érdemes alaposan utánajárnunk annak, hogy ez mivel járhat. A családtámogatás 2021-ben is elérhető fiatal házasoknak otthonteremtési célra. Ezen felül a felújítási támogatást is érdemes lehet igényelni, amíg még elérhető. Sokan például saját lakásuk felújítására szánják a szabadon felhasználható babaváró támogatást otthonfelújítási támogatással karöltve. Ennél is népszerűbb azonban a babaváró hitel összekombinálása másik, szintén szabad felhasználású jelzáloghitellel. Tavaly a babaváró támogatást igénylők egyharmada használta csupán lakásvásárlásra vagy építkezésre a pénzt. A többi igénylő autóvásárlásra, befektetésre, lakásfelújításra vagy egy másik hitel kiváltására használta fel a megkapott összeget. A CSOK-kal ellentétben a babaváró hitel teljes egészében használható önerőként egy másik ingatlanhitel felvételekor. Ez azért ilyen népszerű, mert amennyiben a kamatmentes törlesztési periódusban 5 éven belül születik egy gyermek a párhoz, a kamatmentesség a teljes futamidőre érvényes. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy csak akkor számítható be teljes egészében önerőként a babaváró támogatás, ha a babaváró hitel és a lakáshitel igénylése között legalább 90 nap telik el. Amennyiben korábban igényelnénk meg a lakáshitelt, a babaváró csak az önerő 75%-ának számítható be.

Amire érdemes figyelni, ha ingatlanhitellel kombinálod a babaváró kölcsönt

Habár a támogatás önerőként is felhasználható a bankok mégsem mindig tudnak elég hitelt biztosítani a kiválasztott ingatlanod megvásárlásához. Mindig érdemes tehát egy előzetes értékbecslést végezni az ingatlanon, hiszen változó, hogy a bank az érték 80, 70 vagy 50%-át fizeti ki. A maradékot még így is önerőből kell majd fedezni, ami elég tetemes összeg is lehet. Ezért is javasoljuk azt, hogy konzultálj egy értékbecslővel, mielőtt leadod a foglalót, hiszen így nem érhet meglepetés! Tudni fogod előre, hogy milyen önerőt kell biztosítanod az adott ingatlan megvásárlásához.

Reméljük hasznos volt számotokra ez az írás. Sok sikert a családalapításhoz!

hozzászólok