2019. szeptember 17. Zsófia

Kispálya

Bajaiak is szerepeltek az Egri csillagokban

Antal Tibor | 2017. október 07. 09:24:34 | Utolsó frissítés: 2 éve

 

Az egri vár Pilisborosjenőn

 

 

Érdekes fotókra bukkantunk az interneten, amik azt bizonyítják, hogy az Egri csillagok 1968-as filmforgatásán a statiszták között több bajai is szerepelt. A történetről a képek készítőjét, Horváth Mátét kérdeztük.

 

Horváth Máté török szerelésben

 

Katona voltam 1968-ban, és mivel a Bácska Posztó csapatában kosaraztam, így 4 társammal együtt protekcióban a Vaskúti úti laktanyába vonulhattam be, és itt tölthettük le az akkor 2 éves sorkatonai szolgálatot. Rajtunk kívül ugyanebben a kegyben részesültek a röplabdások is. Annak idején jellemző volt, hogy a fiatalokat a lakhelyüktől jó távoli laktanyákba sorozták be, így ez nagy ajándék volt a számunkra. Cserében természetesen továbbra is sportolnunk kellett a helyi csapatban.

 

A nagy kaland

 

  1968. júliusában a  Vaskúti úti laktanya csaknem teljes állományát,  800 - 900 sorkatonát, és parancsnokait  marhavagonokból álló "szuper vonatra" rakták, kiadva a parancsot: irány Pilisborosjenő, ahol a magyar filmgyártás egyik legnagyobb vállalkozásaként felépítették az egri vár  pontos mását, hogy megfilmesítsék Gárdonyi Géza: Egri csillagok című regényét, amit mivel kötelező olvasmány is általános iskolában, sokaknak nem kell bemutatni. A rendező Várkonyi Zoltán volt.

 

A bajai kosaras törökök. Horváth Máté, Vörös Béla, Ikotity István és Virág János

 

Mivel nyárra befejeződtek a kosár- és röplabda bajnokságok, így nem volt akadálya annak, hogy a sportolói különítmény is részt vegyen az egy hónapos speciális kiképzésen. Feladatuk a többi katonához hasonlóan az ostromló török sereg statiszta szerepének eljátszása volt. De hogy közülük került - e ki a legendás karórás török harcos, az a fotókból nem derül ki.

 

Csoportkép a kosarasokkal


Nagy élmény volt a filmforgatás,  de a körülmények igazán balkániak voltak! Sátorlapokból készült két személyes sátrakban aludtunk az egy hónap alatt. Mivel ez csak másfél méter hosszú volt, mi kosarasok pedig jól megtermett legények voltunk, a lábunk kilógott a sátorból. Így sokszor az eső ébresztett minket.  Egyébként nem csak a fotók maradtak meg nekünk emléknek. A második rész 10. perce körül jól láthatóak vagyunk egy pillanatra a filmben is.

 

Egy röplabdás török, Fodor Antal

 

De a bajaiak közül nem csak a sportolók szerepeltek az Egri csillagokban, hanem mások is akik épp katonaidejüket töltötték, akár Baján, akár máshol. Körülbelül 5 ezer statisztára volt szükség a forgatáshoz.  Egy másik bajai sorkatona visszaemlékezéséből az is kiderül, hogy a filmhez beöltözve ellógtak a legközelebbi 10 km-re lévő kocsmába inni egyet, ahol meglepődve tapasztalták, hogy a vendégek közül mindenki török maskarában volt:)

 

Bodrogi Jenő és Virág János határőr lovon

 

Kérjük az olvasóinkat, ha van hasonló élményük, számoljanak róla be nekünk. Várjuk a leveleket a szerkesztoseg@sugopart.hu email címen.

 

Ikotity István, Horváth Máté és Virág János

 Hozzászólok!

Facebook Google +
4
komment