2024. 14. Örs, Stella

Kékfény

Tűzeseti helyszínelők – „CSI Szentkirály”

Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság | 2015. Július 03. 09:23:20 | Utolsó frissítés: 9 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

A továbbképzésen részt vettek az igazgatóságról a tűzoltósági felügyelők és a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat Személyi állománya, valamint a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnügyi-Technikai Osztályának szakemberei és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ szervezeti egységeként működő Katasztrófavédelmi Kutatóintézet munkatársai.

 

 

Galéria: Kovács Andrea tű. főhadnagy

 

 

A helyszíni bizottság vezetőjének (vezető tűzeseti helyszínelő) irányítási tapasztalatokkal kell rendelkeznie, hiszen a nagyobb, szakmailag összetettebb tűzeseti helyszíneléskor több tűzvizsgáló is dolgozhat egyidejűleg az adott kárhelyszínen. Továbbá a tűzvizsgáló a rendőrségtől segítséget kérhet a tűzeset helyszínének biztosításában, a nyomok megőrzésében és rögzítésében, valamint a tűzeset helyszínén az érintettek azonosításában, felkutatásában és helyszínen tartásában.

 

A közös helyszíni szemle során fontos a feladatok egyeztetése a hatékony együttműködés érdekében. A gyakorlatot végrehajtó állománynak egy életszerű, de nem mindennapos tűzeseti helyszínen kellett egy tűzvizsgálói bizottságot felállítani, a szemlét lefolytatni, a nyomokat rögzíteni, fotókat elkészíteni, a helyszíni mintavételezést végrehajtani és a tanúkat meghallgatni.

 

 

 

 

A berendezett helyiségben korábban valódi tűz volt, égésnyomokkal és feltételezett elhunyttal. Az elhalálozott, életellenes cselekmény áldozata lett és az elkövető azzal próbálta a nyomokat eltüntetni, hogy felgyújtotta a szobát. Az esettel kapcsolatosan feltételesen tűzvizsgálati hatósági eljárás indult, és a tűzeseti helyszíneléssel párhuzamosan a bűnügyi technikusok is helyszíneltek. Az épület környezetében és a tűzzel érintett területen megtörtént a nyomok szakszerű rögzítése és a helyszínről elemzésre küldendő anyagok mintavételezése. A mintavételezés folyamatában aktívan részt vett Szabó Attila tű. alezredes, a katasztrófavédelmi kutatóintézet vezetője és Karádiné Bús Mária tű. hadnagy, igazságügyi szakértő is, majd a mintákat elszállították elemzésre a kutatóintézetbe.

 

 

 

 

 

A gyakorlat második felében Skultéti Árpád r. őrnagy, osztályvezető tájékoztatást adott a lehetséges nyomok és nyomhordozók rögzítéséről (ujjlenyomat rögzítés és DNS mintavétel), továbbá egyes nyomkutatási eljárásokról. Ezt követően Szabó Attila tű. alezredes, intézetvezető beszélt a mintavételezési eljárások tapasztalatairól, a beérkező minták feldolgozhatóságáról, csomagolásáról és hitelesítéséről. A továbbképzés értékeléssel és Gyapjas János tű. alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesének feladatszabásával zárult.

 

 

 

 

 

hozzászólok