2024. 14. Örs, Stella

Kékfény

Óvakodjanak a trükkös tolvajoktól!

www.police.hu | 2015. Július 06. 12:33:52 | Utolsó frissítés: 9 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Július 01-én a déli órákban egy ismeretlen személy jelent meg egy 78 éves bajai hölgy házánál. A férfi önkormányzati dolgozónak kiadva magát, segélykézbesítés ürügyével jutott be a gyanútlan házigazda otthonába. A tettes először kifigyelhette, hogy a sértett hol tartja az értékeket, majd a nő figyelmét elterelve ellopta készpénzét, és sietve távozott.

A hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy idegen személyt sose engedjenek be otthonaikba, amíg a látogató személyazonosságát és látogatásának pontos célját hitelt érdemlő módon nem igazolta!

A gyakran jól öltözött, jó megjelenésű tolvajok jellemzően önkormányzatai vagy szolgáltató cég szakembereinek adják ki magukat, és különböző segélyosztás valamint egyéb, kedvező ajánlat ígéretével kérnek bebocsátást a lakásokba, ahol aztán a gyanútlan házigazda figyelmét elterelve készpénzt lopnak el. Az elkövetők általában sosem „dolgoznak” egyedül. Küllemük többnyire ápolt, rendezett, modoruk megnyerő, ezért könnyebben beférkőzhetnek az emberek bizalmába. Hihető, életszerű történeteket mondanak el, melyek célja minden esetben a figyelemelterelés.

Fontos tudnivaló, hogy az önkormányzatok valódi munkatársai fényképes igazolvánnyal, vagy hivatalos megbízólevéllel rendelkeznek, amit esetleges látogatásukkor a helyszínen kérés nélkül bemutatnak. Szociális segély és egyéb juttatások átadása ügyében sosem keresik fel a lakosságot személyesen. Ezen ügyintézések továbbra is az önkormányzati hivatalokban történnek.

A rendőrség kéri, hogy amennyiben az ismeretlen látogató ilyen vagy hasonló ürüggyel érkezik, mindenképpen legyenek bizalmatlanok az idegennel szemben. Ne engedjék be lakásukba, jegyezzék meg az ismeretlen személyleírását, gépkocsijuk rendszámát.

 

Aki fentiekkel összefüggésben bármilyen információval rendelkezik vagy gyanús látogató járt nála, a lehető legrövidebb időn belül hívja a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-76/513-356-os telefonszámon, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80/555-111 „Telefontanú” zöld számán (h-cs.: 8-16, p.: 8-13), a 107 vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

 

Kérjük, ezen tanácsokra hívják fel időskorú rokonaik, ismerőseik figyelmét is!

 

Baja, 2015. 07. 03. Bajai Rendőrkapitányság

 

 

hozzászólok