2021. 17. Rudolf

Kékfény

Szír embercsempészekből álló bűnszervezet ellen emeltek vádat Baján

Ugyeszseg.hu | 2021. Március 24. 12:04:27 | Utolsó frissítés: 3 hetes

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A Bajai Járási Ügyészség bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt vádat emelt őt szír férfival szemben, akik 2019-2020 között egy hierarchikusan felépített, összehangoltan működő bűnözői csoport tagjaiként a szerb-magyar, illetve a horvát-magyar határt illegálisan átlépő migránsokat szállítottak Nyugat-Európába.

A vádirat szerint az ügy vádlottjai szír állampolgárok, akik letelepedési vagy tartózkodási engedéllyel éltek Nyugat-Európában. A vádlottakat egy Németországban tartózkodási engedéllyel élő szír férfi irányította, ő hozta létre a bűnszervezetet és szervezte be a vádlottakat.

A vádlottak 2019 novembere és 2020. január közepe között a szerb-magyar, illetve a horvát-magyar határ közeléből szállítottak migránsokat Nyugat-Európába. A bűnszervezet tagjai tudták, hogy a migránsok az ún. nyugat-balkáni útvonalon érkeztek és illegálisan lépték át a magyar határt.

A vádlottak összesen több mint 60 migráns csempészésében működtek közre, a bevándorlók úti célja Ausztria, Németország, Hollandia, illetve Svédország volt. Az öt vádlottat a Németországban élő szír szervező irányította: ő adta a saját vagy bérelt csempészautókat, közölte a migránsok felvételének idejét és helyét, a szállítandó bevándorlók számát és a szállítás végcélját. A magyar-osztrák határ előtt a vádlottak gyakran kiszállították a migránsokat, akik a zöldhatáron gyalogosan keltek át, majd már osztrák területről, előre egyeztetett „felvételi pontról” szállították tovább őket.

A szervező biztosította a kapcsolattartáshoz használt mobiltelefonokat és SIM kártyákat, illetve többször előfutóként is kísérte a szállításokat, hogy elkerüljék a lebukást. A felderítés meghiúsítása érdekében a vádlottak folyamatosan cserélték a „munkatelefonokat”, illetve a szervező utasítása szerint rendszeresen törölték a telefonbeszélgetéseket és más kommunikációt.

A vádlottak rendszeres haszonszerzésre törekedve követték el a bűncselekményt. A migránsok a szállítások ellenértékét az ún. Hawala-rendszerben fizették ki. Ennek lényege szerint a pénzt egy olyan „banknál”, vagy személynél helyezték el, akit a szervező is ismert. Amikor elérték a célországot, az embercsempészek egy videófelvétel megküldésével értesítették a „bankárt”, aki eljuttatta a pénzt a szervezőnek. A pénzt pedig a szervező osztotta el a vádlottak között.

A járási ügyészség a letartóztatásban lévő vádlottakat vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, üzletszerűen és bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. Az egyik vádlott egy igazoltatáskor hamis görög vezetői engedélyt adott át egy rendőrnek, valamint a hamis közokirattal egy autót is bérelt, ezért neki 2 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt is felelnie kell.

Az ügyész végrehajtandó fegyházbüntetés kiszabását indítványozza a vádlottakkal szemben azzal, hogy feltételes kedvezménnyel nem szabadulhatnak, továbbá ki is kell utasítani őket az országból. A vádlottak bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni. A szír szervező ellen elkülönített ügyben folytatódik az eljárás.

Az ügyben kiadott rendőrségi sajtóközlemény és fotók az alábbiakban érhetők el: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/embercsempesz-halozatot-szamolt-fel-a-kr-nni

hozzászólok