2022. December 8. Mária

Kékfény

Megértjük egymást

www.police.hu | 2022. November 09. 09:48:09 | Utolsó frissítés: 4 hetes

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A Bajai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadójának meghívására, az áldozatvédelmi tevékenység kiszélesítése érdekében 2022. november 08-án az autizmussal élő személyek viselkedéséről tartott előadást Benő Mónika, a Bajai Rendőrkapitányság rendészeti állományának és az iskolaőröknek.  

A bajai pedagógus 14 éve foglalkozik az autista személyek viselkedési jelenségeivel. Az előadásában hangsúlyozta, rendkívül fontos, hogy az állampolgárokkal munkájuk során kapcsolatba kerülő ügyintézők és intézkedő rendőrök megismerjék azokat a tulajdonsági jellemzőket, amelyeket egy autista személy tanúsíthat.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy többször szokatlan érdeklődést mutatnak bizonyos témák, tárgyak iránt, szokatlan mozgást végezhetnek, ragaszkodnak az állandósághoz, megszokott rutinokhoz. Gyakran előfordul túlzott vagy csökkent szenzoros érzékenység fényekre, hangokra.

Az előadó az alábbi hasznos, az autistákkal történő rendőri intézkedések során követendő gyakorlati tanácsokkal látta el a jelen lévő állományt: amennyiben lehetséges, az intézkedés mindig egy családtag vagy az autizmussal élő személyt jól ismerő kísérő jelenlétében történjen meg. A személyazonosság megállapítására és a sajátos nevelési igény igazolására az alapvető személyes iratokon túl a MÁK kártya, az AOSZ kártya és Infolap tájékoztató kártya is szolgálhat. Az ügyintézés vagy intézkedés során hatalmas segítség számukra, ha az nyugodt, biztonságos környezetben történik. Fontos, hogy lehetőség szerint minden várható lépést jelezzen előre az intézkedést végző szakember.

hozzászólok