2023. 20. Klaudia

Kékfény

Kínai állampolgárt csempészett, őrizetbe vették

www.police.hu | 2023. Feburár 03. 14:24:24 | Utolsó frissítés: 2 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A Hercegszántói Határrendészeti Kirendeltség munkatársa 2023. február 2-án 22 óra 35 perckor – az 5107-es számú úton, Nagybaracska térségében – megállított egy személyautót. A kocsit egy magyar tartózkodási engedéllyel rendelkező kínai állampolgár vezette, és a járműben rajta kívül egy másik férfi tartózkodott, aki kínainak vallotta magát, de sem személyazonosságát, sem magyarországi tartózkodásának jogszerűségét nem tudta hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a sofőr a magyar-szerb határ közelében vette fel utasát azért, hogy őt – ellenszolgáltatás fejében – Nyugat-Európába juttassa, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított.

Az 53 éves, egyébként budapesti tartózkodási hellyel rendelkező sofőrt előállították és őrizetbe vették. Gyanúsítottként kihallgatását követően a nyomozók előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

A jármű utasát a hatályos magyar jogszabályok értelmében – meghallgatását követően – visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

hozzászólok