2022. 23. Dezső

Kékfény

Jól lépcsőznek a bajai tűzoltók

Bács.katasztrófavédelem.hu | 2022. Április 21. 06:55:00 | Utolsó frissítés: 1 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Fotók:Bács.katasztrófavédelem.hu

A Megyei Lépcsőfutó Bajnokságnak április 20-án Kiskunhalas adott otthont, ahol a mezőny tagjai elszántan és kitartóan, lépcsőfokról lépcsőfokra küzdötték le a magasságot és jutottak egyre feljebb, mígnem átszakították a Semmelweis Kórház kilencedik emeletén a „célszalagot”.

A tűzoltók munkájuk során sokszor kerülnek olyan helyzetbe, amikor gyors, felelősségteljes döntéseket kell hozniuk és ezen felül a napi feladataik ellátásakor olyan összetett, elhúzódó beavatkozásokkal – tűzeset, műszaki mentés – is szembe kell nézniük, ami a fizikai állóképességüket teszi próbára. Ez a bajnokság azt a valós, mindennapi helyzetet kelti életre, amikor a tűzoltóknak egy többemeletes épületben kell felhatolniuk teljes védőfelszerelésben – lift használata nélkül – annak érdekében, hogy az ottrekedt embereket kimentsék, és a tüzet eloltsák.

A versenyre több mint negyven nevezés érkezett. Az igazgatóság, a kecskeméti és a kiskunhalasi kirendeltség, a kalocsai, a kiskőrösi, a kiskunhalasi, a bajai, a kiskunfélegyházi és a kecskeméti hivatásos és a keceli önkormányzati tűzoltó-parancsnokság állományából, valamint a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. létesítményi tűzoltói vettek részt a megmérettetésen. A Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról katona tűzoltók is érkeztek a versenyre. 

A tűzoltók teljes védőfelszerelésben – bevetési védőruhában, védőcsizmában, védősisakban és speciális tűzoltó védőkesztyűben – hátukon acélpalackos légzőkészülékkel álltak a rajthoz, ahol egy tömlőt kellett kifektetkiük, majd két másik tömlővel a kézben futottak fel a földszintről a kilencedik emeletre. A védőfelszerelés súlya megközelítette a harminc kilogrammot, a tömlők pedig még plusz tíz kilogrammot jelentettek.

A bajaiak közül férfiak kategóriájában Gagyi Norbert tűzoltó őrmester, tiszti kategóriában pedig Cselinácz János tűzoltó hadnagy egyaránt a harmadik helyen végeztek. nem mellékesen mind a ketten a bajai Spartacus Sc evezősei.

Gratulálunk!

hozzászólok