2021. 17. Rudolf

Kékfény

Embercsempészéssel akarta ledolgozni adósságát

Ügyészség.hu | 2021. Feburár 18. 15:54:49 | Utolsó frissítés: 2 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A Kalocsai Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt vádat emelt két szerb férfival szemben, akik a vád szerint társaikkal együtt bérelt autókkal 15 illegális illegális határátlépőt akartak Ausztriába szállítani. Sikeres célba érés helyett azonban röviddel az elindulásuk után lesodródtak az útról, később pedig az igazoltatás elől menekülve az illegális bevándorlókat az autópálya mellett kirakták a járművekből és elmenekültek.

A vádirat szerint az egyik szerb férfi embercsempészéssel akarta ledolgozni 1.500,- eurós adósságát, ezért elfogadta ismerőse ajánlatát, aki nemcsak beszervezte őt, hanem feladatokkal, útmutatásokkal látta el. 2019. november 10-én, este, a szerb férfi társaival együtt, Vaskúton, a szeméttelep mellett 15, az államhatárt korábban meg nem engedett módon gyalogosan átlépő iraki férfit vett fel három szerb honosságú, bérelt autóba azért, hogy Ausztriába szállítsák őket.

Néhány kilométer megtétele után azonban egyikük járműve lesodródott az útról és a magas útpadkán fennakadt. A szerb sofőrök az elakadt járművet és a szállított személyeket hátrahagyva távoztak a helyszínről. Másnap hajnalban visszatértek és egyikük autójába hét, egy újonnan szerzett másik autóba nyolc külföldit ültettek át és folytatták útjukat. Harmadik, szökésben lévő társuk előfutóként biztosította részükre a zavartalan előrehaladást.

A Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi portyaszolgálata az M9-es autópályán észlelte a járművek haladását és megkísérelte a vádlottakat igazoltatás alá vonni, ők azonban járműveikkel el tudtak menekülni. Ezután a vádlottak egy benzinkúton kirakták a jogosulatlan határátlépőket és elmenekültek.

Az ügyészség a két szerb férfit vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja és ezért velük szemben börtönbüntetés kiszabását, valamint Magyarország területéről kiutasításukat indítványozza. A jelenleg letartóztatásban lévő vádlottak ügyében a Kalocsai Járásbíróság fog dönteni.

hozzászólok