2024. 18. Alexandra, Erik

Kékfény

Biztonságos áthaladás a vasúti átjárókban

www.police.hu | 2022. Szeptember 08. 14:40:52 | Utolsó frissítés: 2 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság az alábbiakra hívja fel minden közlekedő figyelmét:

Egy átlagos személyszállító vonat súlya több száz tonna is lehet, és 100-120 km/h sebességgel haladhat a pályán. Ez akkora mozgási energiát jelent, amelynek „felemésztéséhez” – vagyis a vonat megállításához – több száz méteres táv szükséges (a fékút meghaladhatja az egy kilométert). Könnyen belátható, hogy a mozdonyvezető az ütközés elkerülése tekintetében tehetetlen. A baleset megelőzése csak a közúti jármű vezetőjén (esetenként a gyalogoson) múlik.

Éppen ezért minden közlekedőnek, legyen gyalogos, kerékpáros, vagy gépi meghajtású jármű vezetője, a vasúti átjárón történő áthaladás során fokozott figyelmet kell fordítania a vasúti pályára. Az átjáróba csak akkor szabad behajtani, ha meggyőződött arról, hogy vasúti jármű nem közeledik, és az átjárón a folyamatos áthaladás lehetséges.

Ha vasúti jármű közeledik, vagy a fénysorompó „tilos” jelzést ad, ha a (fél)sorompó csapórúdja mozgásban van (vagy le van eresztve), illetve ha az átjáró túloldalán nincs elegendő hely ahhoz, hogy a jármű teljes terjedelmében áthaladhasson, akkor az átjáróba tilos behajtani!

Fontos szem előtt tartani, hogy ha a fénysorompó fehér villogó fényt ad, az nem „szabad” jelzés, csupán a berendezés üzemkész állapotát jelzi. Ugyanez érvényes a nyitott sorompórúdra: nem jelenti azt, hogy nem jön a vonat.

Különös figyelmet kell fordítani az áthaladásra az olyan átjárókban, amelyek a növényzet, vagy más akadály miatt nem kellő távolságban beláthatók, ahol az út, vagy a vasúti pálya ívben halad, illetve ahol a jármű útkereszteződésben bekanyarodva keresztezi a vasutat.

Ne bízzuk magunkat a megszokásra („itt nem jár vonat”), se a véletlenre!

…hogy mindenki hazaérjen!

hozzászólok