2021. 23. Zoltán

Kékfény

Ásványolajat öntött a szennyvízcsatornába egy bajai férfi

| 2021. Május 21. 10:24:09 | Utolsó frissítés: 1 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A Kecskeméti Járási Ügyészség közérdekű üzem működésének megzavarása bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy férfi ellen, aki 2019. december 19-én Baján, egy csatornanyílásba két köbméter, veszélyes hulladéknak minősülő ásványolajat öntött, ami alkalmas volt a bajai szennyvíztelep működésének a megzavarására.

A vádirat szerint a férfi 2019. december 19-én, délután, egy teherautóval Baján, a Szegedi úton egy szennyvízcsatorna nyíláshoz hajtott. Felnyitotta a csatorna fedelét és egy csővel 2 köbméter veszélyes hulladéknak minősülő ásványolajat engedett bele a bajai szennyvízcsatorna hálózatba.

A vádlott az ásványolajat rövid idővel korábban egy kalocsai telephelyen szivattyúzta fel a tehergépkocsi tartályába. A csatornarendszerbe engedett folyadék az olajtartalma miatt a felszíni vizekbe kerülve azokat elzárja az oxigéntől, így a vízi élővilágot veszélyezteti.

Az ásványolaj csatornába engedése a közérdekű üzemnek tekintendő bajai szennyvíztisztító telep működését is megzavarhatta volna. Ha a folyadék a telep tisztító medencéjébe jutott volna, a szennyvizet tisztító baktériumtenyészet, szennyvíziszap szűrhetetlenné vált volna és tisztítatlan szennyvíz juthatott volna a Dunába.

Ez a szennyvíztisztító telep működésében jelentős, egy-két napos üzemzavart okozott volna. Szerencsére a telep előtti zsilipet elzárták, így a szennyvíztisztító telep tovább működhetett. A vádlott cselekménye azonban így is legalább egymillió forint kárt okozott.

A szabadlábon védekező vádlottat a járási ügyészség veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntettével, valamint közérdekű üzem működésének megzavarása bűntettének kísérletével vádolja. Az ügyész felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta a vádlottal szemben, akinek a bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

hozzászólok