2018. november 15. Albert

Kékfény

A mustgáz veszélyei

bacs.katasztrofavedelem.hu | 2018. szeptember 05. 08:21:51 | Utolsó frissítés: 2 hónapja

 

Fotó:Eger TV

 

Sokan nem veszik komolyan, hogy a pincékben alattomosan terjedő mustgáz cselekvésképtelenné teszi az áldozatait, és halálos veszélyt jelenthet.

A köznyelvben mustgáznak nevezett anyag tulajdonképpen egyszerű szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedése (a cukor alkohollá alakulása) során keletkezik. Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, ami zárt térben, a levegőt kiszorítva, a padló szintjétől tölti fel a helyiséget. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos állapotot idéz elő a zárt térben. A mustgáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált okozhat.

A balesetek megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetőek!

Megfelelő szellőzés kialakításával, valamint a hordók nagy térben, elszórva történő elhelyezésével elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid. Ugyanakkor egyszerűen meg is előzhető a baj, könnyen ellenőrizhető, hogy a helyiségben van-e mustgáz. A legjobb megoldás a balesetek megelőzésére a borospincékbe szén-dioxid-érzékelők telepítése.

Mindemellett alkalmazható a jól ismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi a pince levegőjének összetételét. Az égő gyertyát, mécsest ne kézben tartva, hanem egy lapátra – vagy más kerti szerszámra – helyezve, derékmagasság alatt tartva menjenek le a pincébe. Ha a gyertya lángja kialszik, azt jelenti, hogy nincs elegendő oxigén a helyiségben, azonnal el kell hagyni a pincét, mert életveszélyes ott tartózkodni. Attól nem kell tartani, hogy a gyertyával robbanást okozunk mivel a szén-dioxid gáz nem robbanásveszélyes, a gyertya lángja az oxigénhiánytól alszik el.

Elővigyázatlanul ne rohanjunk be a gáztérbe segítséget nyújtani, mert lehajolva belélegezzük a mustgázt, és előfordulhat, hogy magunk is áldozatul esünk. Sem a gázálarc, sem a gázmaszk nem nyújt védelmet az oxigénhiányt okozó mustgáz ellen, csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan lemenni egy szén-dioxiddal telített pincébe.

 

Abban az esetben, ha mégis bekövetkezik a baj, az ilyen jellegű balesetet szenvedő embereket csak a tűzoltók tudják biztonsággal kimenteni, mivel ehhez légzőkészülékre van szükség. Ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!

 

 

 Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment